Zavřít reklamu

HERE - iconNokia to od príchodu iPhonu na trh nemala veľmi ľahké a prvý signál konca jednej éry sme videli v roku 2014, kedy 150-ročná fínska legenda predala svoju mobilnú divíziu Microsoftu. Začiatkom tohto roku sa potom objavili špekulácie, že Nokia predá ďalšiu kľúčovú súčasť svojho biznisu a to mapovú službu Here Maps, ktorá je podkladom pre mnohé dnešné GPS systémy. Vravelo sa, že mapy Here odkúpi Apple, ale nakoniec sa ich novým majiteľom môžu stať nemecké automobilky Audi, BMW a Daimler. Trojica by mala odkúpiť Here od Nokie za približne 2,5 miliardy eur.

Zmluva medzi Nokiou a nemcami by mohla byť uzavretá v nasledujúcich dňoch, aspoň podľa zdrojov blízkych Wall Street Journal. Zaujímavý je ale dôvod, prečo ich chcú odkúpiť. Človek by si myslel, že si chcú zabezpečiť exkluzivitu, ale nie je to tak. V skutočnosti chcú, aby bola platforma dostupná pre každého s tým, že aj keď hlavnými majiteľmi budú BMW, Audi a Daimler, ostatné automobilky si budú môcť kúpiť podiel. To vo výsledku bude znamenať, že automobilky budú spolupracovať pri vývoji nových verzií máp a budú tak využívať jeden systém, s ktorým už majú mnohí užívatelia skúsenosti. Systém je user-friendly a bude zabudovaný priamo v autách, vďaka čomu už nebudú musieť kupovať licencie na mapy od Google, Garminu, TomTom alebo iných spoločností. Pre zaujímavosť, takúto licenciu by mohol neskôr odkúpiť aj juhokórejský Samsung, ktorý už dlhší čas spolupracuje s Nokiou v oblasti máp a ich integrovanie do automobilov juhokórejského giganta by tiež dávalo zmysel.

Vlastné integrované mapy môžu navyše tvoriť súčasť inteligentných vozidiel budúcnosti, ktoré možno dokážu jazdiť automaticky bez zásahu šoféra. Navyše je jasné, že automobilky s dlhoročnými skúsenosťami sa môžu prispôsobiť budúcnosti oveľa rýchlejšie a môžu to byť práve ony, kto definuje budúcnosť automobilového priemyslu. Tiež môžu predbehnúť Google a Apple. Kým Google už svoj koncept predviedol, u Applu sa zatiaľ len špekuluje, že sa možno vrhne na výrobu vlastných vozidiel.

Nokia-Here-Maps-Lumia

2014-BMW-M4-Coupe-front-angle

*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.