Zavřít reklamu

Apple Store - iconSpolečnost Apple nakonec bude čelit hromadné žalobě zaměstnanců, kteří byli vystaveni kontrolám při každém odchodu z pracoviště v síti maloobchodních prodejen Apple Store. Kauza se poprvé dostala na veřejnost v polovině loňského roku, od kdy se Apple snažil přesvědčit soud, aby tento případ vůbec neotevíral, protože se jednalo o legální jednání zaměstnavatele vůči zaměstnancům. To se však společnosti nepodařilo a žalobci Amanda Friekin a Dean Pelle zastupující více než 12 000 zaměstnanců Applu nakonec stanou před soudem.

Případ se týká 12 000 bývalých i současných zaměstnanců Applu, kteří pracují přímo v Kalifornii. Zaměstnanci Apple obviňují z toho, že jim neposkytl včasné přestávky na jídlo, včasné přestávky na odpočinek a mzda nebyla vyplácena v termínech, které uváděla smlouva. 

Zaměstnanci nyní požadují úroky z každého dne kdy jim mzda nebyla vyplacena včas, chtějí aby Apple zaplatil veškeré náklady na právní zastoupení, sankce, náklady spojené se žalobou a také se veřejně omluvil. Žalobu původně podala čtveřice bývalých zaměstnanců Applu, kteří pracovali ve firemní síti kamenných prodejen Apple Store, ovšem jak se později ukázalo, postupně se přidalo dalších 12 000 zaměstnanců.

Ti obviňují Apple například z toho, že museli pracovat pět hodin v kuse bez přestávky na jídlo nebo z toho, že Applu trvalo i několik týdnů, než poslal mzdu na jejich účty. Apple čelí taktéž žalobě skupiny zaměstnanců, kteří jej obviňují z toho, že při kontrolách svých osobních věcí museli často čekat i desítky minut, než je vedoucí pracovník zkontroluje a přicházeli tak o část svého volného času. Pracovat pro Apple je tedy jak se zdá skutečně lukrativní, ovšem musíte být na žebříčku společnosti trošku jinde, než na nejnižších pozicích.

there-were-437-apple-stores-at-the-end-of-2014-259-of-them-were-in-the-us-the-rest-were-international-stores

*Zdroj: macrumors.com

Dnes nejčtenější

.