Zavřít reklamu

Taylor SwiftTaylor Swift sa minulý mesiac stala patrónom všetkých nezávislých hudobníkov po tom, ako jej otvorený dopis dokázal presvedčiť Apple, aby zmenil svoj postoj k plateniu hudobníkov za poskytovanie svojho obsahu počas 3-mesačnej trial verzie Apple Music. Spoločnosť totiž pôvodne vravela, že počas 3 mesiacov neuvidia hudobníci ani cent za to, že milióny ľudí po celom svete počúvajú ich tvorbu, čo mnohých hudobníkov odradilo od toho, aby poskytli svoj obsah pre Apple Music. Všetko vyvrcholilo spomínaným dopisom a skôr, než bola služba spustená, mnohí nezávislí hudobníci naskočili na palubu.

Teraz sa dozvedáme trochu zaujímavostí priamo od riaditeľa štúdia Big Machine Records, v ktorom mimo iného figuruje aj Taylor Swift. Scott Borchetta spomína, že speváčka sa zapísala u vydavateľstva už vo svojich 14-tich rokoch, čiže už pred 11 rokmi. Borchetta spomína, že jeho vydavateľstvo diskutoval s Applom o službe a o tom, že bude poskytovať obsah do Apple Music. Borchetta s myšlienkou, že za hudbu nedostanú počas troch mesiacov zaplatené, nesúhlasil a vravel, že jeho vydavateľstvo nepodporí takúto myšlienku. Zaujímavé je ale, že o rokovaniach vedel v tej dobe iba Borchetta a nie Taylor. Preto ho prekvapilo, keď speváčka napísala otvorený list Applu a SMS-ku svojmu šéfovi. V nej stálo: „Nehnevajte sa,“ a odkaz na blog. Šéf sa nehneval, práve naopak, na správu zareagoval povzbudivo: „Ani si nevieš predstaviť, ako dobre si to načasovala.“

Už v nasledujúci deň mal Borchetta konferenčný hovor s Jimmym Iovinom a Eddym Cue. Apple kapituloval a zmenil svoje rozhodnutie o rovných 180°. Spoločnosť mu povedala, že bude speváčke aj mnohým ďalším umelcom platiť za hudbu, ktorú budú môcť ľudia počúvať počas trojmesačnej trial verzie Apple Music. Ozval sa aj manažér Justina Biebera, Scooter Braun, ktorý vraví, že otvorený list popovej divy sa postaral o víťazstvo: „Každý za to bojoval. Taylor ich však dokázala upozorniť, že to nie je len o manažéroch. Niekedy je dobré, aby to povedali samotní hudobníci.“ Vo výsledku tak Taylor Swift a tisíce ďalších začali spolupracovať s Applom a ako bonus, Apple Music sa stala jedinou streamovacou službou, ktorá bude streamovať album 1989.

taylor swift

*Zdroj: Fortune

Dnes nejčtenější

.