Zavřít reklamu

Office SwayMicrosoft počas posledných mesiacov začal rozširovať sadu Office hneď o niekoľko zaujímavých programov a jedným z nich je určite program, ktorý je momentálne dostupný iba ako beta vo vybraných krajinách – Office Sway. Program by sa dal prirovnať k akémusi nástupcovi PowerPointu, ktorý sa zameriava na ukladanie svojich myšlienok a na vytvorenie prezentácií, ktoré ho dokážu čo najlepšie opísať a prípadne aj graficky znázorniť. Čo poteší je, že program nepotrebuje členstvo Office 365 a že aplikácia je, respektíve bude, dostupná zadarmo v App Store pre iPhone so systémom iOS 8 alebo novším.

Na samom začiatku vás uvíta definícia slova „Sway“, čo môže v prvom momente niekomu pripomenúť začiatok najobľúbenejšej tarantinovky všetkých čias, Pulp Fiction. Tu sa ale dozviete viac o slove Sway, ktoré predstavuje „vyladené, interaktívne plátno pre zdieľanie svojich nápadov.“ Pod ním vás čaká krátky tutorial rozdelený na tri kroky, ktoré vám „po lopate“ vysvetlia, čo môžete robiť vo svojich prezentáciách.

Sway definition
Sway edit

 

Mobilné rozhranie aplikácie je veľmi jednoduché a hlavne automatizované. To znamená, že máte pred sebou plátno, na ktoré doslova len pridávate nový obsah. Mne sa prostredie páči, okamžite viete, aké máte k dispozícii funkcie a nemusíte sa pohybovať v tone všelijakých nastavení. V paneli si skrátka vyberiete, či chcete pridať obrázok alebo text, spraviť fotku alebo spraviť kolekcie fotiek. Nateraz máte možnosť spraviť galériu fotiek alebo zhrnutie, v ktorom sa pohybujete ťukaním na fotky. V budúcnosti však pribudne aj možnosť pridávania porovnávacích „slidov“, teda môžete priamo ukázať, ako sa vyvinul projekt od predošlého konceptu. Dôležitou súčasťou je tiež možnosť rýchlo zmeniť dizajn celej prezentácie a to pomocou tlačidla Design. Vlastne, navrhnutie nového dizajnu je záležitosť dvoch ťuknutí, najprv si vyberiete grafický motív a potom určite, či chcete, aby sa prezentácia pohybovala zhora nadol alebo zľava doprava.

Sway prezentacia
Sway design

Samozrejmosťou tu je možnosť zobraziť náhľad danej prezentácie. Čo poteší je, že prostredie je automaticky animované a navrhnuté tak, aby vyzeralo na vašom zariadení čo najlepšie, takže pred sebou vidíte, dá sa povedať, hotovú vec, ktorá už vyzerá k svetu. V podstate vy len určíte, čo by sa malo zobraziť a program to už dokončí za vás, takže ak dostanete nápad na cestách, môžete si ho sem zapísať. Osobne by som ale ešte aplikáciu rád doplnil o možnosť kreslenia v prípade, že má užívateľ u seba stylus, aj keď toto je skôr záležitosť pre majiteľov Galaxy Note a podobných diárov. Aplikácia je tiež dostupná pre iPad, no teraz je dostupná len vo vybraných krajinách, keďže stále prebieha beta test. Je ale možné, že Office Sway bude vydaný pre širokú verejnosť už na jeseň/podzim, takže o jeho stave budeme informovať. Dostupná je aj webová verzia na adrese Sway.com.

Sway preview
Sway prez

Dnes nejčtenější

.