Zavřít reklamu

WeMo_Smart_LED_Light_Bulb
Pojem chytrá domácnost, tedy domácnost celkově ovládaná telefonem, je v dnešní době často skloňovaným tématem. Už jen to, že máte chytrou televizi s připojením k internetu, kterou můžete ovládat smartphonem je součást chytré domácnosti. Je to trend moderní doby a já plně souhlasím a vidím v tom budoucnost. Dnes nebude řeč o tom, co všechno by měla obsahovat řádná chytrá domácnost, ale o chytrých žárovkách. I to je součást chytré domácnosti a nutno říci, že ta více dostupná, možná ještě ne tolik u nás, ale to vše je jen otázkou času. Dnes se podíváme na pětici zajímavých chytrých žárovek, které jsou k mání.

Belkin WeMo

Firma Belkin nám může být známá díky tomu, že vyrábí příslušenství k prodkutům Apple a teď tu máme chytrou LED žárovku. Samozřejmostí je ovládání přes váš iPhone nebo iPad. Žárovka je podobná klasické 60 Wattové žárovce, i když si pro sebe uzme jen 10 Wattů. Dokáže vydržet 23 let, tedy při klasickém používání 3 hodiny denně. Žárovka vyvíjí i méně tepla, než klasická žárovka, takže může být klidně v nějaké uzavřené nádobě. Velice důležitá je pro používání aplikace WeMo App, skrze kterou by mělo jít regulovat záři nebo jen prostě vypnout a zapnout svítidlo. Neumí ale redukovat barvu světla, na rozdíl od jiných žárovek v naší pětici.

  • Koupit si Belkin WeMo můžete za cenu 699 Kč zde.
WeMo_LED_Lighting_Starter_Set

Philips Hue

Dalším, kdo se rozhodl přidat do souboje o vaši domácnost je firma Philips. V balení máte i řídící panel Bridge, ke kterému si pak můžete dokoupit další žárovky Philips Hue a pochopitelně je spárovat s tím jediným Bridgem. Chytrost Hue spočívá v tom, že ji můžete vypnout nebo zapnout pomocí iPhonu nebo iPadu. Můžete klidně přenastavovat intenzitu nebo barvu. Philips Hue má klasickou objímku E27, takže se vůbec nemusíte bát instalace. Bridge potom jen připojíte k domácímu ethernetu a můžete párovat. Kouzlo Philips Hue je v možnosti přenastavování intenzity světla nebo teplotě světla, ale není pro každého, přičemž cena není aspekt, který by někoho extra nadchnul, takže jasné minus. Je to hračka pro pořádné geeky, ale i ty po čase omrzí.

  • Jednu žárovku si můžete koupit za $49 zde.
  • Starter Pack se třemi žárovkami pak za $149 zde.
Philips-Hue1

LIFX

Tento nápad se zrodil, kde jinde, než na Kickstarteru. Energeticky úsporná LED žárovka s Wi-Fi konektivitou a kompatibilitou s iOS a Android. Na Kickstarteru chtěli autoři vybrat $100 000, a protože konektivita s Wi-Fi zaujala, nakonec LIFX vybrala o $1 300 000 více. Žárovka má značně atypické rozměry a nemusí se tak vejít všude. Pochopitelně se neobejdete bez aplikace FLIX ve vašem telefonu, skrze kterou se žárovka ovládá. Na FLIX se dá přenastavit barva, dá se pochopitelně na dálku zapnout i vypnout, ale nechybí ani zapínání skrze klasický vypínač. V aplikaci můžete ovládat hned několik žárovek, které jsou propojené. Lze i žárovky dávat do skupin a ovládat je skupinově. To co byste zřejmě očekávali od žárovky, která se připojuje k Wi-Fi je, že se bude umět zapnout, když se majitel připojí k Wi-Fi, jenomže tuhle základní funkci LIFX neumí.

  • LIFX si můžete koupit za cenu $99 zde.
bulb-phone

Osram Lightify

Osram je jediná firma v naší pětici, která aktivně vyrábí žárovky a diody. Člověk by si tak řekl, že by měly být nejlepší v našem výběru. Lightify je klasické světlo ovládané mobilní aplikací pro váš telefon nebo tablet s iOS nebo Android. Lightify nejsou ale jen domácí žárovky, jsou to rovněž zahradní svítidla nebo třeba světelné pásy s malými diodami. A to vše můžete ovládat. Můžete tak klidně z domova vypnout světla na zahradě. V základním startovním balíčku dostanete jednu klasickou žárovku s klasickou paticí E27 a spojovací stanici Gateway do zásuvky.

  • Startovací pack seženete za $55 – $60, osram.com
osram-lightify-product-photos-7

Misfit Bolt

Misfit je také nám známá firma, hlavně díky nositelnostem, jako třeba náramky Shine nebo Swarovski Shine. Misfit nám přináší i chytrou LED žárovku Misfit Bolt. Nabízí něco, co už konkurence dávno má, jako například miliony barev nebo ovládání světelnosti a jasu světla skrze aplikaci. K tomu přináší i něco vlastního a nevídaného – přes váš náramek Misfit Flasch můžete vypnout nebo zapnout světlo bez nutnosti mít u sebe mobil. Světlo rovněž používá Bluetooth, narozdíl od konkurence, která využívá spíše Wi-Fi. Cena atakuje sumu $50 za jednu žárovku. Zajímavá je například funkce nastavení si budíku a probuzení se u příjemného světla. Rovněž Misfit hlásá, že nejsou potřeba žádné propojovací stanice, jak je tomu u konkurence. Stačí si stáhnout aplikaci a můžete svítit. Mě osobně se Misfit Bolt líbí a dokázal bych si představit, že až se dostane do ČR, bude to zajímavý doplňek začínající chytré domácnosti.

  • Koupit si můžete 1 žárovku za $49 nebo set čítající 3 žárovky za $129 zde.
Bolt_mainimage_1

Dnes nejčtenější

.