Zavřít reklamu

quote_from_mr_iwataHerný svet prišiel o jednu zo svojich najväčších osobností. Zomrel Satoru Iwata, prezident spoločnosti Nintendo a to vo veku iba 55 rokov, kedy ho porazila rakovina žlčovodu. Jeho zdravotný stav sa začínal zhoršovať minulý rok, kedy podnikol operáciu a vzal si pracovné voľno. Odvtedy však vo firme pracoval naďalej a preto správa o jeho úmrtí zasiahla svet naozaj nečakane a zaskočila nielen jeho kolegov a fanúšikov Nintenda, ale poctu mu prostredníctvom Twitteru vzdalo aj konkurenčné Sony alebo Phil Spencer z Microsoftu.

Iwata začínal v Nintende pracovať už v 80-tych rokoch minulého storočia ako programátor v divízii HAL a podieľal sa na niekoľkých hrách, medzi ktoré patrí aj legendárna séria Kirby. Podľa mnohých bol ako Steve Jobs herného priemyslu – v spoločnosti chcel totiž pracovať ako vývojár, pretože miloval hry a svoju prácu miloval taktiež. Toto nadšenie v ňom zotrvalo aj keď sa v roku 2002 dostal do pozície prezidenta spoločnosti: „Na vizitke som prezident spoločnosti a v mysli som vývojár, ale dušou som hráč,“ povedal počas konferencie GDC v roku 2005.

Satoru Iwata

Iwata počas svojej kariéry zažil vzostupy aj pády. Už na začiatku kariéry dokázal dostať Nintendo na výslnie vďaka prevratným konzolám Nintendo DS a Wii, ktorá sa dokonca stala najúspešnejšou konzolou minulej generácie, keďže predalo neuveriteľných 101 miliónov kusov. Konzola Wii U však už taký úspech nemala a do dnešného dňa predala len 1/10 toho, čo pôvodné Wii. Iwata si priznal chybu a ako trest si nechal znížil plat o polovicu.

Herný svet ho samozrejme bavil a práve preto robil svoju vlastnú reláciu „Iwata Asks“, v ktorej on sám robil rozhovory s hernými vývojármi. Tiež sa párkrát objavil v Nintendo Direct a v posledných mesiacoch potvrdil, že Nintendo sa začne orientovať aj na hry pre iPhone a na program „Quality of Life“. Žiaľ, ani jedno z toho už neuvidí. Iwata sa neobjavil ani na tohtoročnej E3 konferencii, aj keď sa čakalo že Nintendo tu predstaví svoju novú konzolu, ktorá by mala napraviť povesť Wii U. Spoločnosť ale v tej dobe prehlásila, že nemala žiaden nový hardvér, ktorý by chcela svetu ukázať a dodala, že v nasledujúci týždeň mala stretnutie s investormi.

Iwata Luigi Hat

Nintendo ešte neoznámilo, kto bude nástupcom Iwatu a tak v súčasnosti o osude spoločnosti rozhoduje Genyo Takeda a Shigeru Miyamoto, ktorý tento rok oslávi 63 rokov. Miyamoto je známy predovšetkým ako otec legendárneho Super Maria, Donkey Konga a Zeldy a Pikmina.

Odpočívajte v pokoji, Satoru Iwata (1959-2015)

11238960_10205762627439906_4635329605388056299_n

*Zdroj: The Verge; Dribbble

Dnes nejčtenější

.