Zavřít reklamu

iPhone 6 vs Galaxy S6
Už keď Samsung prezentoval Galaxy S6, dozvedeli sme sa že doň dal to najlepšie čo mohol a je pravda, že v určitých aspektoch to naozaj platí. Za zmienku v tomto ohľade určite stojí úložisko UFS 2.0, ktoré je tak rýchle ako desktopové SSD. Pokiaľ však ide o grafiku, tam je na tom Galaxy S6 o niečo horšie, konieckoncov grafický čip v jeho vnútri sa musí okrem iného vysporiadať s QHD rozlíšením. Na to neskôr po vydaní telefónu poukázali aj niektoré odborné testy, ktoré ukázali, že to, čo je na papieri absolútny vrchol, nemusí byť reálne to najrýchlejšie a testy začali ukazovať, že grafický čip v iPhone 6 je výkonnejší než ten v Galaxy S6.

Odborníci z GameBench však teraz spravili o niečo obsiahlejšie testovanie a ukázalo sa, že iPhone 6, ktorý obsahuje len smiešny dvojjadrový procesor a 1GB RAM, prekonáva hi-end telefóny s Androidom. Nie len Samsung Galaxy S6, ale aj HTC One M8 a Nexus 6, aj keď doteraz boli telefóny Nexus pokladané za absolútny vrchol Androidu. Ako sa ale zdá podľa GameBench, z hráčskeho hľadiska sa telefónu darí oveľa horšie než telefónom od Applu a Samsungu, čo je pozoruhodné vzhľadom k tomu, že doteraz boli mobily Samsung kritizované za spomalené prostredie zaťažené rozhraním TouchWiz.

Celkový test, pri ktorom bolo otestovaných niekoľko špičových hier, ktoré by mali poskytovať konzolový zážitok (aj po stránke grafiky), ukázal, že iPhone 6 je, napriek tomu že je papierovo najslabší, najvýkonnejším zariadením. Galaxy S6 je od neho horšia ale len o 10%, no pri niektorých hrách je rozdiel výraznejší. Hlavným faktorom je totiž optimalizácia softvéru vzhľadom na hardvér a to nielen zo strany Applu, ale aj zo strany vývojárov. Ako totiž dokázali testy, hry na iPhone využívali len 1/4 RAM-ky, ktorú hry využívali na Androide. Optimalizácia softvéru je zároveň hlavný dôvod, prečo iPhone dokáže s nižšou kapacitou batérie vydrží rovnako alebo dokonca dlhšie ako konkurenčné telefóny.

GameBench iPhone 6 vs Galaxy S6

Hneď na úvod testeri skúšali jednu z najlepších hier storočia – GTA San Andreas. Tu sa darilo obom mobilom takmer rovnako, no vplyvom vyššieho rozlíšenia sa hra upscaluje z Full HD na 2560 x 1440 bodov. Upscaling u telefónov s vyšším rozlíšením ako Full HD je však na Androide typický, keďže tu musia vývojári optimalizovať svoje hry najmä pre slabší hardvér strednej triedy, čo neplatí v prípade iOS, kde už iPhone 5s ponúka 64-bitový čip. San Andreas je ale na Galaxy rovnako stabilné ako na iPhone, ale trápia ho slabšie detaily, ako napríklad odlesky na vozidlách. Na screenshote je tiež možné vidieť inak aplikované textúry na modeloch – kým iPhone 6 ich načíta a „rozmaže“, na Galaxy S6 je možné vidieť jednotlivé pixely.

GTA San Andreas iPhone 6
GTA San Andreas Galaxy S6

Ďalej prišli na rad závodné hry. Bolo treba vybrať hry, ktoré sa pýšia konzolovou grafikou a tak prišli na rad Asphalt 8 Adrenaline a Real Racing 3. Obe hry majú na iPhone 6 a Galaxy S6 zamknutý framerate na 30 fps, čo sa ukazuje ako dobrá vlastnosť, aj keď v prípade Real Racing 3 je cítiť sekanie pri štarte závodov, kedy je na obrazovke vyrenderovaných priveľa áut. Na HTC One M8 je hra totiž plynulejšia, ale je menej stabilná. Najhoršie dopadol Nexus 6.

Ďalšia dôležitá hra pochádza od zlatých českých ručičiek a nejde o nič iné, než o obľúbený Dead Trigger 2. Aj tu Galaxy S6 prekonáva svojich konkurentov, aj keď je uňho vidieť frame lock na 30 fps. Zamknutie počtu snímkov za sekundu je ale dobré, keďže hra tu vyzerá lepšie ako na HTC a Nexuse. Kvalitatívne je na tom S6 veľmi podobne ako iPhone 6.

A nakoniec prišiel rad na modernejšie konzolové hry. XCOM Enemy Within je vo svojej podstate portom hry, ktorá vyšla už na Xbox 360, PS3 a na počítače. Je ale vidieť, že hra je primárne určená pre konzoly. Na iPhone 6 hra beží pri 30 fps ale je vidieť framedropy, pričom niekedy môžu klesnúť až na 18 fps. Na Galaxy S6 hra pre zmenu seká, keď sú na obrazovke hráči aj mimozemšťania v jednej chvíli.

Modern Combat 5 Blackout je zas hrou, u ktorej sa majú hráči naozaj na čo tešiť. Okrem špičkovej grafiky (na mobilné pomery) to dokázala zdvihnúť až na 60 fps na iPhone 6. Na Androide je, bohužiaľ pre hráčov v druhom tábore, frame lock na 30 fps.

GFXBench Galaxy S6 vs iPhone 6

*Zdroj: AppleInsider

 

Dnes nejčtenější

.