Zavřít reklamu

Apple hack iconBezpečnostná firma Hacking Team bola napadnutá hackermi, ktorí jej odcudzili a následne zverejnili na internete viac ako 400 GB dát. Aj keď je tak iróniiou, že bezpečnostná firma založená hackermi bola hacknutá, svet sa teraz vďaka anonymným hackerom dozvedá, že Hacking Team hral hru, ktorá sa svetu nebude veľmi páčiť a skôr nahnevá milióny ľudí po svete. Ako totiž odhalili uniknuté dokumenty, spoločnosť poskytovala svoje služby vládnym organizáciám a na ich žiadosť sa vedela infiltrovať do jailbreaknutých iOS zariadení a vedela z nich ukradnúť citlivé dáta, ktoré zahŕňajú mimo iného zoznam hovorov, kontakty, polohu a konverzácie zo služieb tretích strán ako je Skype, WhatsApp a Viber.

Za túto službičku si hackeri učtovali 50 000€ a jedným z najväčších klientov bola americká NSA, ktorá je vo svete zhruba tak obľúbená ako Islamský štát. Teda, u NSA máte aspoň jednu istotu, keď si náhodou zmažete nejaký dôležitý dokument alebo fotky z dovolenky, stačí im napísať e-mail so žiadosťou o preposlanie kópie zálohy z vládnych serverov. Podmienkou na to, aby vás Hacking Team mohol hacknúť, je nielen mať jailbreaknutý iPhone, ale tiež je tu potreba dostať škodlivý kód na zariadenie. Ten sa tam vie dostať dvojako, buď cez infikované stránky a iné lokality, ktoré navštevujete mobilom, alebo tiež cez počítač – Hacking Team vie totiž na diaľku do vášho počítača dostať škodlivý kód a následne sa tento kód skopíruje do jailbreaknutého iOS zariadenia cez kábel.

Hacking Team pritom využíval techniku, ktorá je využívaná aj na získavanie niektorých emulátorov. Totiž, jeho softvér využíva Apple Enterprise Certificate, čo je funkcia, ktorá je dostupná v každom jednom iOS zariadení na svete a firmy vedia s jeho pomocou dostať do telefónov zamestnancov aplikácie bez toho, aby si ich museli stiahnuť z App Storu. Hacking Team dokáže následne oklamať užívateľa s pomocou upravenej aplikácie Newsstand, ktorá slúži ako keylogger a zároveň vie inštalovať špehovací softvér bez toho aby o ňom užívateľ vedel. Nedivíme sa, že sa rozhodli využiť práve Newsstand, aplikácia totiž po iOS 7 rapídne stratila popularitu, za čo môže jej vzhľad, ktorý nemá čím upútať a človek ani nevie, či má na svojom zariadení vôbec nejaké predplatené magazíny.

Apple hack

*Zdroj: The Guardian

Dnes nejčtenější

.