Zavřít reklamu

Apple Music iconDôležitou súčasťou Apple Music je služba iCloud Music Library. No práve tá sa stala terčom kritiky, keďže, aj keď funguje veľmi podobne ako iTunes Match, má jeden zásadný rozdiel. Služba je totiž súčasťou Apple Music a tak všetky skladby, ktoré si stiahnete vrámci Apple Music, majú DRM ochranu. Platí to aj u skladieb, ktoré odstránite zo svojej lokálnej knižnice a nahradíte ich kópiou, ktorá je uložená na serveroch Applu. Preto ak máte svoju hudbu v kvalitnejšom formáte, prípadne ste si dali záležať na správnom vyplnení všetkých metadát a obohatili ste skladbu o vlastný cover-art, určite ju nemažte, Apple vám ju nahradí verziou s DRM ochranou.

Našťastie to neplatí v prípade skladieb, ktoré ste si kúpili v iTunes a tak, keď ste si už raz kúpili nejakú skladbu, môžete si ju sťahovať bez DRM ochrany. Naďalej si totiž ponecháva stav DRM-Free a tak ju môžete používať napríklad pri mixovaní alebo ak sa rozhodnete, že vám nejaká časť skladby prekáža (Napr. si chcete skrátiť Temnú myseľ od Horkýže Slíže), tak ju môžete upraviť podľa svojich potrieb.

Zásadný problém je však v tom, že ľudia si dnes pletú služby iCloud Music Library a iTunes Match. Prvá menovaná služba je dostupná ľuďom za oveľa nižšiu cenu, keďže tu si vlastne len sťahujete hudbu zo serverov Applu a hudba je pochopiteľne chránená DRM ochranou, pretože Apple nechce, aby ste si počas troch mesiacov stiahli všetkých 30 000 000 skladieb a mali ich navždy zadarmo. Hudobná knižnica iCloudu je teda miestom, ktoré vám umožní sprístupniť si hudbu ako takú na vašich zariadeniach, bez nutnosti synchronizovať s iTunes. Nie je to teda priestor na zálohu vašej hudby.

Naproti tomu služba iTunes Match stavia na princípe, že Apple vám nahrá vašu vlastnú hudbu na svoje servery a následne vám ju umožní prehrávať na zariadeniach, ktoré sú kompatibilné so službou iTunes Match, teda inými slovami, pristupujete tu len k hudbe, ktorú vlastníte. Napriek tomu sa však môže stať, že užívatelia budú mať chaos v tom, aké skladby majú v iTunes Match a aké majú v Apple Music. Práve preto sa Apple rozhodol rozdeliť skladby do štyroch kategórií, ktoré určujú jej pôvod:

  • Apple Music – Hudba, ktorú ste si pridali do svojej kolekcie vrámci členstva v službe Music. Tieto skladby majú DRM ochranu a môžete ich počúvať len pod podmienkou, že máte aktívne predplatné.
  • Uploaded – Hudba, ktorú Apple nedokázal nájsť na svojich serveroch (napr. ak ste nezávislý hudobník a dávate si do svojich zariadení aj skladby, ktoré zatiaľ nepredávate cez žiaden obchod a podelili ste sa o ňu napr. cez SoundCloud). Takáto hudba je bez DRM ochrany a na cloud sa nahrá vo formáte, v ktorom máte skladbu VY. To znamená, že ak ste ju mali ako AIFF, v tomto formáte bude dostupná aj na vašich ďalších zariadeniach.
  • Matched – Hudba, ktorá prešla službou iTunes Match. Pretože máte aktívnu službu, na ostatné zariadenia ju dostanete v AAC formáte bez DRM ochrany.
  • Purchased – Skladby, ktoré ste si kúpili v iTunes Store.
Apple Music File
Apple Music Uploaded

*Zdroj: iMore; Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.