Zavřít reklamu

newsstandAplikace Newsstand nikdy nebyla moc populární, a to i přesto, že si od ní Apple hodně sliboval. To se poté projevilo vytvořením zbrusu nové aplikace News, která přijde spolu s operačním systémem iOS 9. Newsstand ale i tak je podle mého názoru skvělá záležitost. Problém je ve špatných aplikacích od různých novin, časopisů a magazínů, které jsou většinou zasekané, odfláknuté a nedostatečně připravené. Před pár dny jsem ale neváhal vyzkoušet novou aplikaci časopisu Respekt, která se opravdu povedla a která by měla být příkladem pro všechny ostatní vývojáře.

iPad je magické zařízení, které má díky obrovské základně aplikací v App Store nespočet využití. I když jde o zařízení, na kterém jde produktivně pracovat, jeho primární účel je konzumace obsahu. Na tabletech tak koukáme na videa, hrajeme hry, ale hlavně na nich čteme – ať už je to na webu nebo v aplikacích typu Newsstand či iBooks.

Aplikace v Newsstand by měla splňovat několik věcí. Měla by obsahovat užitečné funkce, intuitivní a jednoduchý design, být stabilní a rychlá, ale hlavně by se měla soustředit na jedinou věc, a to na pohodlnost při čtení, které by nemělo být rušeno zbytečnými elementy a nějakými otravnostmi. Jak už bylo řečeno, aplikace v Newsstand toto většinou nesplňují, a tak je čtenářská zkušenost skoro vždy špatná. Aplikace časopisu Respekt je ale světlou výjimkou, jelikož se jí podařilo efektivně zkombinovat všechny zmíněné faktory. Nezáleží na tom, zda se vám časopis Respekt líbí, nebo ne, tento článek je hlavně o tom, jak se jeho aplikace povedla a jak jsou tu výborně využité možnosti a veškeré funkce, které vytvořily jedinečný celek, který je radost číst.

respekt

Uživatel má možnost přečíst si týdeník jak ve verzi PDF, která je pouze naskenovanou verzí klasického tištěného vydání, ale také ve verzi, která byla speciálně vytvořená pro telefony a tablety. A právě ta exceluje. Orientace v článcích je jednoduchá – tažením doprava nebo doleva se čtenář přesouvá mezi články, tažením dolů se pak posouvá v jednotlivých článcích a v jejich obsazích. Swypnutí od levého kraje zobrazí přehled, který rozděluje články do kategorií pro rychlejší skákání mezi články a pro lepší orientaci. Tažení od pravého okraje pak vysune další informace a funkce, dá se tu nastavit jas, velikost písma a tak dále. Celkově je tak velice jednoduché aplikaci ovládat, což je to hlavní pro ničím nerušené čtení.

To nejlepší je ale čistý a příjemný design samotných článků, který je doplněn o fotografie a ilustrace. Toto příjemné prostředí se soustředí pouze na text a na celkový čtenářský dojem. Právě to chybí u ostatních aplikací v Newsstand, které se zaměřují na zbytečné hlouposti, které nakonec uživatelskou zkušenost kazí. Bonusem pak je možnost poslouchat obsah článků v audio formě. Podle mého názoru by přesně takto měla aplikace v Newsstand vypadat. Při čtení jsem úplně zapomněl na to, že magazíny většinou raději čtu v tištěné podobě. Čtenářská zkušenost tak byla parádní. Ostatní by si měli vzít příklad!

 

respekt

Dnes nejčtenější

.