Zavřít reklamu

apple twitterLidský výběr, lidské znalosti, lidské dovednosti před automatizací. Apple se na WWDC při představování Apple Music a novou aplikací News na tyto faktory opravdu zaměřil, podobně jako Twitter, který nedávno představil projekt Lightning. Vize Applu a Twitteru na výběr  informací ve specifických sektorech je podobná: uživatel je na internetu vystaven obrovskému množství dat a my tento výběr chceme pomocí lidského výběru zlepšit, zefektivnit a celkově tak zpříjemnit uživatelskou zkušenost. Lidé tak dostávají přednost před automatizací a algoritmy.

Apple Music je služba, která je komplexní a která toho nabízí hodně. Jádro této služby je ale jednoduché: experti po celém světě budou vybírat muziku přímo pro uživatele, kteří by tak měli získat lidsky složený seznam skladeb, který by měl vyhovovat jejich preferencím. To uvidíme u rádiové stanice Beats 1. Ta podle Applu bude hrát muziku, která nebude vybrána pomocí výzkumu či žánru. „Muzika by místo toho měla být prostě skvělá a měla by skvěle znít,” řekl Jimmy Iovine. Muž, který vedl Beats Electronics, tak do Applu přenesl nápad spočívající ve výběru skladeb pomocí expertů a ne pomocí technologie. Celý Apple tak doufá, že právě tato technika pomůže Apple Music odlišit se od silné konkurence.

apple music

Podobně na tom bude i Apple News. Tato nová aplikace bude shromažďovat články ze spousty zdrojů – stejně jako to dělají ostatní aplikace a služby – rozdíl ale bude v tom, že Apple zaměstná  editory, kteří budou vybírat ty nejlepší, nejdůležitější a nejzajímavější příběhy a články.

To, jestli se tyto techniky osvědčí, bude záležet na tom, zda se Applu povede vybrat lidi, kteří zaujmou čtenáře a posluchače svými výběry. Seznamy písniček a zdroje informací budou muset být dostatečně kvalitní a zajímavé na to, aby přesvědčily uživatele k používání těchto Applovských služeb. To platí obzvláště u Apple News. Pokud se této aplikaci podaří vybrat ty nejlepší články a zredukovat počet informací, které daného uživatele absolutně nezajímají, pak bude velmi pravděpodobné, že se tento uživatel k aplikaci vrátí. Osobně se na Apple News hodně těším, konkurence v podobě Flipboard či Feedly mě moc nezaujala. Momentálně tak používám News Digest od Yahoo, kterádenně a poměrně dobře vybere deset zajímavých článků.

Apple Music a Apple News ale i tak budou spoléhat na algoritmy. Rozdíl ale bude v konečném výsledku. Algoritmy zuží výběr, finální slovo ale budou mít experti, kteří vyberou specifický seznam písniček. Na stejnou filozofii bude spoléhat i Twitter se svým projektem Lightning.

Jednou z největších výhod Twitteru vždy byly živé události. U nás to tak vidět není, ale ve Spojených státech je tato služba nesmírně populární. Stává se tak, že třeba při online sledování Super Bowlu či představování nového iPhonu je Twitter obrovským zdrojem informací pro spoustu uživatelů. Lidé tak koukají na televizi či nějakou událost, v ruce pak mají telefon nebo tablet s Twitterem, odkud čerpají další informace. A přesně na zlepšení této zkušenosti pomocí projektu Lightning se tato firma chce zaměřit. Lightning má zlepšit organizaci a prezentaci toku dat, který je momentálně založen na systému hashtagů. Twitter tak, stejně jako Apple, najal nové editory, kteří používají technologii k tomu, aby se zorientovali ve všech informacích a následně vybrali to nejlepší a nejzajímavější.

Inteligentní algoritmy jsou rozhodně velmi nápomocné nástroje, ale mají své limity. Chytří asistenti jako Google Now a Cortana (a brzy Siri se zaměřením na funkci Proactive) již teď dokáží předpovědět a uživateli navrhnout spoustu užitečných informací. Problém ale je v tom, že nemají vkus. Právě to chce Apple změnit. Algoritmy sice uživateli nabídnou seznam těch nejlépe hodnocených cédéček, ale nemají dostatek zkušenosti a vkusu na to, aby našli umělce, který sice nabízí skvělou hudbu, ale který není tak známý.

Zaměření na lidskou dovednost před technologií ale vzbuzuje nové otázky. Jak se Apple postaví k článkům, které budou o společnosti z Cupertina špatně mluvit? Jak se Twitter vypořádá s diskuzemi, které budou kontroverzní a nevhodné? To ukáže jen čas. Každopádně bude zajímavé sledovat, zda uživatelé ocení a zda vůbec pocítí lidsky vybrané informace a média.

iOS 9 news app

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.