Zavřít reklamu

xcode1Pirátstvo je vec, ktorú sme si s iOS prakticky nikdy nespájali (no dobre, možno pri jailbreaku). No Apple sa rozhodol byť o niečo voľnejší a najnovšia verzia Xcode prinesie do sveta našich zariadení viac voľnosti, než kedy predtým. Ako už Apple oznámil, Xcode 7 už môže používať každý úplne zadarmo a ľudia si pomocou neho budú môcť nainštalovať aplikácie do telefónu a nebudú si ich sem musieť stiahnuť pomocou App Store.

To samozrejme vyvolalo špekulácie, že mnoho ľudí sa pokúsi využiť túto voľnosť k pirátstvu. Presnejšie, že budú pomocou Xcode do svojich iPhonov inštalovať aplikácie stiahnuté z internetu. Medzi ne patria aj Applom veľmi obľúbené emulátory starších prenosných konzol ako je GameBoy alebo pôvodné Nintendo DS. Apple síce priamo neprezentuje možnosť využívať nedovolené aplikácie, ale popis Xcode 7 tomu naznačuje: „Odteraz je ľahšie pre každého, aby vyvíjal aplikácie a spúšťal ich priamo na svojom Apple zariadení. Nie je potrebné členstvo v žiadnom programe.“

Vývojár Steve Smith poukázal na skutočnosť, že týmto sa môže na telefóny iPhone dostať prakticky všetko to, čo Apple nechcel mať v App Store. Znamená to, že každý si bude môcť nainštalovať emulátor, bittorrentové klienty. A nakoniec to znamená aj inštalovanie vírusov, keďže takýmto spôsobom si môžu nič-netušiaci užívatelia nainštalovať do svojho telefónu infikovanú aplikáciu jednoduchšie, než kedy predtým. Čo je zároveň dôvod, prečo odporúčame vyvarovať sa v budúcnosti inštalovaniu cudzích aplikácií touto cestou.

Xcode6_2x

*Zdroj: PocketGamer

Dnes nejčtenější

.