Zavřít reklamu

iOS 9Apple není v součastnosti jediný, kdo pracuje na iOS 9. Hackeři z Číny sice nepracují přímo na vylepšeování chyb v systému, ale spíše na jejich využití za účelem systém prolomit systém a nabídnout uživatelům jailbreak. Ten by chtěli vypustit do světa společně se spuštěním iOS 9 na podzim tohoto roku, aby měli uživatelé ihned možnost si iOS 9 jailbreaknout.

Tým je sestaven z tuctu programátorů, kteří jsou zběhlí v kódování iOS, jelikož už v minulosti figurovali v jailbreak scéně a také většina z nich prolomila systém iPhonu na soutěži Pwn2Own v roce 2013 a 2014, kde si dokonce vysloužila $70 000 odměnu za odhlalení chyb. Jenže čínští hackeři nechtějí za jailbreak peníze, prolomení berou spíše jako výzvu.

Tým se ještě spojil s dalšími čínskými hackeři z Pangu. Ty už můžeme dobře znát, protože jako první přinesli jailbreak na iOS 8, který byl poměrně zdařilý, avšak po aktualizaci systému Applem byl odříznut a v současné době si není možné iOS 8.3 jailbreaknout.

Tým Keen, tak si sdružení v součastnosti říká, se už nyní pokoušejí iOS všemožným způsobem jailbreaknout, ale jak se zdá, není to tak jednoduché, jako u předešlých systémů. Jak už bylo zmíněno, hackeři chtějí jailbreak představit společně s vypuštěním iOS 9, ale není vůbec jisté, zda to stihnou. Mají však celé léto, které mohou prolomení systému obětovat.

Podle jejich slov stojí prolomení iOS tak pět nezdařilých útoků, které zaberou mnoho času, ale nakonec se podaří odhalit chybu. Tým samozřejmě pracuje na untethered jailbreaku, tedy na takovém, který funguje i po restartu telefonu a po odpojení od počítače.

Ještě před samotnou WWDC vypluly na povrch zprávy, že Apple v iOS 9 a OS X El Capitan zapracoval na funkci, které říká „rootless.“ Právě ta by měla znamenat konec jailbreaku. Apple se ale o funkci, za účelem informovaní o bezpečnosti, vůbec na WWDC nezmínil, a ani v žádných dokumentech nelze informace o novince dohledat. Naopak na druhou stranu se zjistilo, že s XCode 7 lze na iOS zařízení instalovat jakoukoliv aplikaci, i když nejste vývojářem a nemáte zaplacený Apple Developer Program. To v minulosti nebylo možné a může se tedy stát, že právě tohoto se hackeři chytí a využijí novinku při postupu jailbreakování.

iOS-9-Jailbreak

Dnes nejčtenější

.