Zavřít reklamu

Apple music iconCenu služby Apple Music už dávno poznáme a jediné, čo už len ostávalo vedieť, je, koľko bude Apple na službe zarábať. Ani to však už nie je žiadnym tajomstvom, keďže Digital Music News sa dopracoval k informáciám o výške peňazí, ktoré Apple zaplatí vydavateľstvám a samotným hudobníkom. Podľa uniknutých informácií spoločnosť si vydavateľstvá ponechávajú 58% z ceny predplatného a medzi hudobníkov sa rozdelí ďalších 12%. To vo výsledku znamená, že Apple má podobnú „daň“ ako pri aplikáciách, hudbe a ďalšom obsahu z iTunes Store, čiže 30%.

V prípade základného predplatného za 9,99 dolárov to znamená, že vydavateľstvá dostanú približne 5,80 dolára z každého predplatného a hudobníci ďalšieho 1,20 dolára. V realite to znamená, že Apple zarobí na jednom predplatnom prakticky rovnakú čiastku ako Spotify a ďalšie streamovacie služby. Nie je teda pravda ani že by vydavateľstvá zarobili na Apple Music oveľa viac než v iných službách a taktiež nie je pravda ani, že by Apple zarábal na službe viac ako konkurencia.

Výška financií sa potom môže líšiť aj v závislosti od toho, kde Apple poskytuje službu a akým spôsobom – vyššie uvedené informácie totiž platia pre základné predplatné pre užívateľov iOS zariadení. Výška zárobkov je v Google Play odlišná a tiež sa líši pri rodinnom predplatnom, ktorého cena činí 16 dolárov. Za zmienku tiež stojí, že v prípade ak sa užívatelia rozhodnú aktivovať 3-mesačné predplatné, Apple nie je povinný platiť vydavateľom ani hudobníkom za hudbu.

Informácia prichádza len krátko po tom, ako Spotify oznámilo, že jeho službu v súčasnosti používa 75 miliónov užívateľov, z čoho 20 miliónov má službu predplatenú. Napriek tomu však Spotify funguje v strate. Naopak Apple sa môže stať rýchlo ziskový kvôli tomu, že registruje 800 miliónov Apple ID s kreditnými kartami. Streamovacia služba Spotify je však populárna medzi mnohými práve kvôli možnosti počúvať hudbu bezplatne s reklamami. Apple Music nepodporuje túto funkcionalitu priamo, ale poskytuje bezplatné Beats1 rádio.

Apple Music Prices

*Zdroj: Digital Music News

Dnes nejčtenější

.