Zavřít reklamu

iTunes 12 iconA nakoniec, posledným veľkým oznámením na konferencii WWDC 2015 bude služba Apple Music. Táto služba bude oficiálnym zlúčením služieb Beats Music a iTunes, pričom služba bude teraz zabudovaná do systémov iOS a OS X. Novinka sa však dostane na verejnosť skôr než iOS 9 a OS X 10.11 a podľa všetkého má byť sprístupnená ešte tento mesiac pre užívateľov iOS 8.4 a iTunes 12.2 na Macu a na Windowsoch.

Cena a dostupnosť

Práve kvôli spusteniu novej streamovacej služby Apple pracuje na aktualizáciách iOS 8.4, iTunes 12.2 a tiež pripravuje novú aplikáciu pre Apple TV. Vydanie týchto aktualizácií bude zároveň symbolizovať spustenie služby Apple Music, minimálne v zahraničí. Apple chce totiž zabezpečiť, aby bola jeho služba dostupná čo najskôr vo všetkých krajinách sveta a prvá vlna by mala zastrešovať minimálne USA, Rusko, Veľkú Britániu a Kanadu. Podľa zdrojov má byť ale zoznam skutočne dlhý a bolo by pozoruhodné, keby zahŕňal aj ČR a Slovensko. Zároveň to predstavuje značný rozdiel oproti Beats Music, ktorá je dostupná len v USA a Austrálii.

Apple si bude za službu naďalej učtovať 10 dolárov mesačne, keďže vydavateľstvá ho nepustili k nižšej cene. Pôvodne chcel totiž poskytovať svoju službu len za 8 dolárov mesačne, ale to sa nestane, keďže hudobné vydavateľstvá chcú mať zo služby viac zisku, než zo Spotify. To im platí 55% z ceny predplatného, ale v prípade Applu by chceli 60%. Tiež sa špekulovalo o alternatívnom predplatnom vo výške 15 dolárov mesačne, o ktorom však nie je veľa známeho – je ale možné, že nejak súvisí so službou iTunes Match alebo iTunes Radio. Apple tiež plánuje poskytovať bezplatnú verziu služby, kde sa doba predplatného pohybuje v rozmedzí 1 až 3 mesiacov.

Beats Music

iTunes Radio

V súvislosti s iTunes Radio by sme totiž mali čakať, že služba, napriek tomu, že prejde mnohými zmenami, bude dostupná bezplatne s reklamami, prípadne si bude možné zaplatiť za to, aby v rádiu nehrala reklama. Predplatné tiež zabezpečí neobmedzené preskakovanie skladieb, zatiaľ čo v súčasnosti majú užívatelia možnosť preskočiť len 5 skladieb. Nové iTunes Radio bude fungovať skôr ako plnohodnotná služba, keďže doteraz podľa mnohých pôsobila skôr ako nástroj pre objavovanie nových skladieb, počúvanie ukážok a nakupovanie celých pesničiek z iTunes Store. Po novom však iTunes Radio dostane svojich DJ-ov. Ich tracklisty budete môcť počúvať po boku dnešných „staníc“. V nej bude možné preskakovať skladby donekonečna. Medzi celebrity, ktoré budú moderovať iTunes Radio, patrí Dr. Dre, Drake, Pharrell Williams, David Guetta a Q-Tip. Tiež sa špekuluje, že svoju hudbu si tu pustí Kanye West a Beyonce, ako aj DJ Zane Lowe. Ten mal však na starosti navrhnutie systému vynovenej služby iTunes Radio.

itunesradio_hero

Apple Music / Beats

Zaujímavé je, že streamovacia služba bude veľmi hlboko zakomponovaná do klasickej aplikácie a nebude mať vlastnú sekciu – namiesto nej tu budú sekcie Playlisty a Moja Hudba, ktoré sú už teraz dostupné v iOS 8.4, po boku sekcie iTunes Radio. V dvoch menovaných sekciách bude okrem vašej hudby zobrazená aj hudba v cloude. Streamovanie tu bude fungovať podobne ako pri Beats, bude tu k dispozícii celoplošné vyhľadávanie hudby iTunes a vo výsledkoch si sami zvolíte, ktorú hudbu chcete počúvať, prípadne si ju pridáte do svojej knižnice alebo do playlistov. Sekcia Playlisty bude zahŕňať jednak vaše playlisty a jednak tu budú playlisty jednotlivých interpretov a playlisty odpovedajúce k určitej aktivite, napríklad učeniu alebo cvičeniu. Po prvom spustení aplikácie sa tu objaví zhluk bublín, ktoré odkazujú na rôzne žánre a umelcov.

iOS 8.4 hudba
iOS 8.4 hudba

Ping sa vracia…tak trochu

Nakoniec tu budú sociálne funkcie. Apple sem chce zakomponovať niektoré funkcie svojho neúspešného projektu Ping a pridá ju sem veľmi nenápadne pod menom Artist Activity. Tá vám umožní zobraziť aktivitu umelca a zobrazí vám jednak ukážky skladieb, o ktoré sa chce podeliť, prípadne o hudbu ostatných umelcov, exkluzívne klipy a tiež tu budú môcť propagovať svoje koncerty. Bežní užívatelia však nebudú mať svoje vlastné profily, ale budú môcť dávať „Like“ a komentovať príspevky od umelcov po tom, ako sa prihlásia do služby cez svoj iTunes účet.

Rammstein Artist Activity
Pink Floyd Artist Activity

Dodatočné informácie

Apple myslí aj na predplatiteľov Beats Music, ako aj na užívateľov Androidu. Spoločnosť plánuje vydať svoju novú aplikáciu aj na Android, vďaka čomu sa bude jednať o úplne prvú aplikáciu priamo z dielne Applu, ktorá bude dostupná pre Android. Rozhodnutie je prekvapivé vzhľadom k tomu, že niektorí predstavitelia ako napríklad Phil Schiller, sú striktne proti platforme Android. Schiller si napríklad zrušil Instagram len preto, že aplikácia vyšla aj na Android. Vtedy to okomentoval slovami „Zlaté časy Instagramu sú za nami.“ Okrem toho je však už teraz služba Beats Music dostupná aj pre Android.

Apple tiež vydá nástroj na presunutie hudby z Beats Music do služby od Applu. Apple tiež vypne webovú aplikáciu Beats Music a užívatelia budú môcť počúvať hudbu cez iTunes.

android_eats_apple

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.