Zavřít reklamu

iOS 9WWDC je za rohom, no my už teraz vieme vďaka zahraničnému portálu 9to5mac, čo všetko nás na evente čaká. V prvom rade potvrdzuje to, o čom sa začalo hovoriť len v posledných dňoch a novú Apple TV nakoniec neuvidíme ani na pondeľkovom evente, napriek tomu že špekulácie o možnom predstavení siahajú až do roku 2013. Spoločnosť Apple sa teda opäť zamerá len na software a hardware uvidíme na samostatnom evente na jeseň/podzim, kedy by už mohla byť nová Apple TV predstavená po boku živého vysielania a iných produktov.

iOS 9

Jednou z kľúčových noviniek na zajtrajšom evente bude mobilný systém iOS 9. Ten je momentálne vyvíjaný pod názvom ski resortu Monarch. Apple pochopil, že je čas schladiť sa a namiesto tony noviniek nás čakajú vylepšenia z hľadiska optimalizácie a stability systému. iOS 8 bol totiž jedným z najproblémovejších systémov spoločnosti Apple a podľa istej štatistiky sa mu darí dokonca horšie, než najnovšiemu Androidu a tak nastal čas, aby si Apple vylepšil svoju povesť. Preto je tu iOS 9, ktorý je takmer totožný so systémom iOS 8, len je stabilnejší a plynulejší.

Systém ale predsa len prinesie nejaké novinky a jednou z kľúčových je zmena písma. Kým pred dvoma rokmi sa Apple rozhodol použiť písmo Helvetica Neue, teraz ho zmení na písmo San Francisco. Spoločnosť totiž zistila, že pôvodné písmo bolo ťažko čitateľné a tak ho nahradí lepšie čitateľným fontom z Apple Watch. Zdroje tiež vravia, že niektoré farby boli mierne upravené, čo uvidíme aj na ikonách niektorých aplikácií. Spoločnosť nakoniec zmenila vzhľad Siri, ktorá sa viac podobá na tú z Apple Watch a je farebnejšia. Nevieme, či sa dočkáme nových jazykov, ale prítomnosť slovenčiny a češtiny by nás rozhodne potešila, zvlášť keď sa ich súbory nachádzajú v dnešnej verzii iOS.

iOS 9 San Francisco

Jednou z väčších zmien prejde aplikácia Maps. Tá sa dočká prvej významnej aktualizácie od roku 2013, kedy sa dočkala redesignu v štýle iOS 7. Jednou z najdôležitejších noviniek je zobrazovanie hromadnej dopravy a trasy týchto prostriedkov. Funkcia vám umožní zobraziť trasy autobusov, električiek, metra alebo vlakov, ako aj spôsob ako sa dopraviť na letisko. Funkcia má byť veľmi podobná tej, ktorá bola dostupná v iOS v časoch, kedy tu ešte bežala aplikácia Google Maps. Funkciu však u nás nemusíme čakať tak skoro, najprv bude dostupná v Číne, San Franciscu, New Yorku, Toronte, Londýne, Berlíne a Paríži. Apple však už pracuje aj na ďalších mestách, vrátane Tokya a Bostonu. Ďalšou novinkou je nahradenie fotiek z Yelp vlastnými fotkami, ktoré ukážu, ako vyzerá podnik zpredu. Novinkou bude aj funkcia Browse Around Me, ktorá vám umožní nájsť zaujímavé podniky vo vašej blízkosti. Okrem toho Apple pracuje na rozšírenej realite, ale tú uvidíme neskôr.

maps-transit

Apple ďalej vyvinul Rootless, nastavenie, ktoré zabráni administrátorom pristupovať k chráneným súborom na zariadeniach. Podľa zdrojov je toto úder pod pás pre jailbreakovú komunitu. V prvom rade je to ale ochrana pred malwarom, posilňuje bezpečnosť citlivých dát a tiež bezpečnosť rozšírení. Apple tiež posilní bezpečnosť pri synchronizácii aplikácií a obsahu a aplikácie začnú odteraz využívať rozhranie iCloud Drive namiesto IMAP rozhrania. Odrazí sa na rýchlejšej synchronizácii obsahu a lepšom end-to-end šifrovaní dát. Nakoniec tu môže byť predstavená funkcia Trusted WiFi, ktorá umožní iOS zariadeniam prihlasovať sa k autorizovaným routerom bez dodatočných krokov, ale bude vyžadovať silnejšie šifrovanie pri routeroch, ktoré nemajú certifikát dôveryhodnosti.

iOS 9 na iPad

Apple nezabúda ani na užívateľov iPadu a tak sa po roku dočkáme predstavenia multitaskingu na iPade, ktorý umožní užívateľom používať dve aplikácie naraz. Funkcia po vzore Microsoft Surface mala byť pôvodne súčasťou iOS 8 a neskôr iOS 8.1, ale Apple sa nakoniec rozhodol, že ju predstaví zajtra. Funkcia umožní používať napríklad Pages a Safari naraz, vďaka čomu bude produktivita na tabletoch od Applu lepšia a náročnejšia práca nebude zaberať tak veľa času. Apple tiež umožní užívateľom, aby mali otvorené dve rovnaké aplikácie vedľa seba, vďaka čomu môžete overovať dva dokumenty naraz, prípadne môžete sledovať dve rôzne webové stránky súčasne. K dispozícii sú tri režimy zobrazenia, 50%/50%, 33%/66% a 25%/75%. Funkcia je navrhnutá najmä pre iPad Pro, ale bude dostupná aj pre terajšie iPady.

ios7-multitasking

Pretože chce Apple pretlačiť iPady do korporátnej sféry a zároveň si je vedomý toho, že aj v rodine má každý užívateľ právo na súkromie, iPad dostane režim Multi-User Mode, v ktorom bude možné nastaviť, aby jeden iPad mohli používať viacerí užívatelia a každý bude mať k dispozícii svoj vlastný profil a dáta. Režim  vlastne ani netreba predstavovať, konieckoncov táto funkcia je dostupná aj pre Mac, Windows alebo aj pre niektoré tablety s Androidom. Funkcia sa však môže objaviť až neskôr vo forme update iOS 9.1 alebo iného.

iOS 9 Legacy

Apple dokazuje, že jeho spotrebné zariadenia nie sú len elektronikou, ktorú si kúpite raz za dva roky a následne ju zahodíte. Presne preto začal Apple vyvíjať operačný systém iOS 9 aj pre zariadenia s procesorom Apple A5, ktoré zahŕňajú iPhone 4S, iPad 2, iPad mini a iPod touch 5. generácie. Apple sa však rozhodol použiť úplne nový výrobný postup a doslova ho otočil o 180° oproti tomu, ktorý používal doteraz. Apple totiž na takto staré zariadenia najprv dostal holý základ iOS 9 a postupne naň začal nabaľovať funkcie, ktoré nespomaľujú systém. Tým sa zabezpečí vyššia spoľahlivosť a stabilita systému na hardvéri z roku 2011.

iPhone 4s

HomeKit

Tým, že sa HomeKit začal predávať (takmer rok po oznámení), sa Apple plánuje venovať rozhraniu aj na tohtoročnej WWDC. Okrem toho, že sa s vysokou pravdepodobnosťou podelí o funkcionalitu niektorých produktov a spraví im reklamu, tiež tu predstaví novú aplikáciu Home pre iOS 9, vďaka ktorej bude možné nastavovať a ovládať inteligentnú elektroniku jednoduchšie a bez Siri. Užívatelia si môžu v tejto aplikácii vytvárať virtuálne izby, inštalovať príslušenstvo a nakoniec aj hľadať nové produkty. Okrem toho je kompatibilná s Apple TV, ktorá bude zároveň slúžiť ako centrálny hub inteligentnej domácnosti, pokiaľ budete mimo svojho domova.

SmartThings
SmartThings

Swift 2.0

Apple tiež posunie svoj programovací jazyk Swift na novú úroveň a predstaví verziu 2.0, ktorá prinesie jedno zásadné vylepšenie. Knižnice jazyka Swift už budú natívnou súčasťou iOS a vývojári tak nebudú musieť pridávať knižnice do svojich aplikácií, čo sa odrazí na menších veľkostiach jednotlivých aplikácií. V súčasnosti tak má každá aplikácia naprogramovaná vo Swifte približne 8MB dodatočného kódu. Pri jednej aplikácii tento rozdiel nepocítite, ale pri väčšom množstve aplikácií už áno.

Swift blog

Proactive

Nakoniec, jedna veľká novinka bude niesť pomenovanie Proactive a táto bude predstavovať novú generáciu Spotlight. Dokonca sa vraví, že bude slúžiť ako priama náhrada za dnešný Spotlight. Proactive bude fungovať ako osobný asistent podobný Google Now a na základe vašej polohy a správania bude zobrazovať to, čo práve potrebujete. Napríklad vám bude o 17:00 zobrazovať telefónne číslo vašich detí, aby ste skontrolovali, či už prišli domov zo školy, prípadne vám Proactive zobrazí trasu na letisko a letenky v Passbooku, keďže o pár hodín odlietate na dovolenku. Bude fungovať ako nová „vrstva“ systému iOS a namiesto toho, aby sa vysúval štýlom Spotlightu, nájdeme ho naľavo od domovskej obrazovky, tam, kde bol Spotlight umiestnený až do roku 2013. Proactive tiež bude obsahovať vlastné vyhľadávacie pole, ktorým budete môcť vyhľadávať mená, aplikácie alebo názvy skladieb. Tiež bude dávať do popredia správy z internetu.

google-now-ipad

Ďalšie novinky

Medzi ďalšie novinky patrí možnosť určiť, kto bude môcť vidieť, kto si prečítal skupinovú správu v iMessage. Túto funkciu bude možné vypnúť. Apple Pay sa dostane do Kanady a nakoniec, dočkáme sa novej klávesnice pre iPhone aj iPad. Spoločnosť Apple mala experimentovať s dizajnom softvérovej klávesnice už nejaký čas a zdá sa, že práve v iOS 9 došla na spôsob, ako ju vylepšiť. Klávesnica má byť o niečo vyššia a opäť sa zmení tlačidlo Shift. Našťastie, teraz sa zmení k lepšiemu a bude sa viac podobať na to, ako vyzeralo v časoch Scotta Forstalla. Užívatelia teraz totiž ešte jednoduchšie zistia, či je tlačidlo vypnuté, zapnuté, alebo je aktívny Caps Lock.

Ešte jedna vec

Operačný systém iOS 9 tiež obsahuje základy rozhrania Force Touch pre iPhone. Zatiaľ nie je známe, či bude rozhranie dostupné už v beta verzii, ktorú Apple po WWDC a Apple tak prezradí, čo bude kľúčovou novinkou v iPhone 6s a 6s Plus, alebo sa novinka objaví až neskôr. Apple však chce, aby vývojári integrovali Force Touch do svojich aplikácií a zároveň ho plánuje použiť aj vo svojich vlastných aplikáciách. To zahŕňa napríklad prácu s vysúvacím menu, aplikáciami Maps a Hudba, ako aj na ovládanie celého systému.

Nakoniec, iOS 9 vyjde s vysokou pravdepodobnosťou na jeseň/podzim, krátko po predstavení telefónov iPhone 6s a 6s Plus. Prvá beta verzia systému by sa však mohla objaviť na verejnosti už chvíľu po skončení keynote. A kompatibilita? Podľa všetkého môžeme očakávať, že iOS 9 podporuje nasledujúce systémy:

  • iPhone: 4S, 5, 5c, 5s, 6, 6 Plus
  • iPod touch: 5. gen., iPod touch 16GB (5. gen.)
  • iPad: 2, 3, 4, Air, Air 2, mini, mini 2, mini 3
iPhone iOs 9

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.