Zavřít reklamu

OS X Yosemite logo
iOS 9 nie je jedinou novinkou spoločnosti Apple a je jasné, že Apple predstaví aj ďalšie novinky. Tie zahŕňajú napríklad operačný systém OS X 10.11, ktorý má na to stať sa novým Snow Leopardom. Spoločnosť si totiž uvedomila, že OS X už nie je taký stabilný ako kedysi a práve preto sa OS X 10.11 „Gala“ môže stať jedným z najlepšie optimalizovaných systémov v histórii Applu.

Samotný názov systému sa dozvieme až v pondelok na WWDC, v súčasnosti je ale známy pod kódovým označením Gala, podľa odrody jablka. Je ale možné, že nový OS X sa bude volať Malibu, keďže o tomto názve sa tiež špekuluje, a je to zároveň lokalita v Kalifornii, tak ako Mavericks a Yosemite. Novinka sa zameria najmä na optimalizáciu, výkon a zabezpečenie, no tiež sa tu dočkáme pár vizuálnych zmien. Tie zahŕňajú napríklad písmo San Francisco z Apple Watch a iOS 9, ktoré je na Retina displejoch lepšie čitateľné než súčasná Helvetica a písmo tak môže vyriešiť sťažnosti užívateľov, ktorí sa sťažovali, že po upgrade na iOS 7, respektíve OS X Yosemite, mali problémy s čítaním tenkého fontu.

Apple mal údajne pracovať na menu Control Center pre OS X. Táto novinka sa mala objaviť už v OS X Yosemite, lenže nejedná sa o niečo, čo by si na obrazovke Macu našlo praktické využitie. V prvom rade, všetky kľúčové funkcie nájde človek v tlačidle  Apple v ľavom hornom rohu obrazovky, a ovládanie hudby je dostupné v center notifikácii. Je preto možné, že menu bude možné vypnúť, prípadne sa v systéme neobjaví. Ak by sa ale Apple rozhodol predsa len oznámiť Control Center pre OS X, nájdeme tu nastavenia jasu, hlasitosti a tiež tlačidlá pre zhasnutie, vypnutie alebo reštart Macu.

Medzi ďalšie kľúčové novinky z hľadiska zabezpečenia potom patrí funkcia Rootless, vďaka ktorej nebudú mať ani systémoví administrátori prístup k niektorým súborom, aplikácie začnú pre synchronizáciu s cloudom využívať rozhranie iCloud Drive namiesto IMAP a nakoniec sem môže pribudnúť funkcia Trusted WiFi, ktorá však môže byť posunutá až na ďalší rok. Vďaka nej sa bude možné pripojiť k autorizovaným routerom bez overenia, no ostatné „nedôverované“ routery, budú potrebovať silnejšie zabezpečenie. Funkciu Rootless bude možné kedykoľvek vypnúť.

Control-Center-OS-X-10

Apple Watch

Na svoje si však prídu aj vývojári aplikácií pre Apple Watch a aj ich užívatelia. Apple totiž na konferencii predstaví oficiálne Apple Watch SDK, vďaka ktorému bude možné vyvíjať naozaj sebestačné aplikácie, ktoré už nebudú vyžadovať iPhone k tomu, aby fungovali. Vďaka tomu budú aplikácie rýchlejšie, spoľahlivejšie a hlavne s minimálnou odozvou kvôli tomu, že hodinky čakali na dáta z vášho telefónu. Aplikácie dokážu plne využiť senzory, čip S1 a digitálnu korunku.

Okrem toho Apple vyvíja novú verziu systému Watch OS, ktorá nesie kódové označenie „Bondi“ a je vyvíjaná po boku systému iOS 9. Nie je jasné, či sa Apple rozhodne prezentovať nové verzie systému Watch OS na vývojárskej konferencii, alebo ich bude predstavovať až na samostatných eventoch, prípadne ich bude vydávať bez väčšieho oznámenia. Nech už to bude akokoľvek, Watch OS 2.0 si jednoznačne zaslúži pozornosť, keďže má priniesť novinky týkajúce sa snímaču krvného tepu, funkcie Smart Leashing a Find my Watch, a tiež má priniesť podporu komplikácií tretích strán.

Po boku nového softvéru má už Apple pracovať aj na novom hardvéri pre rok 2016. Tu sa chce Apple v prvom rade zamerať na autonómiu a hodinky môžu byť úplne samostatným produktom, ktorý ku svojej existencii nebude potrebovať iPhone. Či to znamená, že bude podporovať microSIM karty tak ako Samsung Gear S alebo to znamená, že App Store bude dostupný priamo na obrazovke hodiniek, to uvidíme budúci rok.

Apple Watch - icon
OS X Mammoth

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.