Zavřít reklamu

Apple_musicWWDC je už za rohom a aj keď by človek povedal, že Apple má všetko pripravené, v skutočnosti to tak nie je. Ešte aj v týchto dňoch Apple jedná s hudobnými vydavateľstvami o poskytovaní obsahu pre novú streamovaciu službu Apple Music, ktorá bude súčasťou iOS 8.4 a ktorá plne nahradí Beats Music. Nová služba bude predstavená už budúci týždeň a spoločnosti sa ešte stále nedokázali dohodnúť na podmienkach výhodných pre obe strany.

Hudobné vydavateľstvá totiž od Applu požadujú, aby im platil viac, než zarábajú cez Spotify. To im platí 55% z ceny predplatného, no od Applu požadujú, aby im platil 60%. Výška predplatného je pritom v USA rovnaká pre obe služby, teda 9,99 dolára mesačne. Apple pritom pôvodne chcel vystreliť svoju službu do popredia a chcel, aby zákazníci platili len 7,99 dolára mesačne, no vydavateľstvá boli proti. Apple teda nemal na výber a prispôsobil sa. A pretože chce službu predstaviť o 3 dni, musí teraz urýchlene dokončiť všetky dôležité jednania.

Apple tiež chcel na vydavateľov vyvinúť tlak a donútiť ich, aby prestali spolupracovať s bezplatnými službami ako Spotify a YouTube a poskytovali svoju hudbu užívateľom výhradne až po tom, ako si zaplatia za nejakú predplatnú službu, v tomto prípade Apple Music. Pretože by to nebolo prvýkrát, čo sa Apple rozhodol praktikovať ilegálne kroky k nadobudnutiu vysokého podielu na trhu, správa si okamžite získala pozornosť Európskej komisie a Ministerstva spravodlivosti USA.

Beats Music

*Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.