Zavřít reklamu

iCloud PrivacyTim Cook včera predniesol svoj príhovor počas odovzdávania cien Champions of Freedom Awards, na ktorej zdôraznil, že pre Apple je vaše súkromie mimoriadne dôležité a robí všetko preto, aby vám ho poskytol. Cook, ktorý predniesol svoj príhovor len na diaľku, keďže sa stretnutia priamo nezúčastnil, tu zároveň narážal na novú službu Google Photos, ktorá umožňuje užívateľom zadarmo si zálohovať fotografie a videá, na čo majú k dispozícii neobmedzené úložisko a v prípade nahrávania väčších klipov a fotiek môžu využívať pamäť z Google Drive.

Tá totiž podporuje viacero výhod a užívatelia môžu nahrávať fotky do 16 megapixelov a 1080p videá zadarmo a majú k dispozícii neobmedzený priestor na zálohu, narozdiel od Apple Photos, ktoré k zálohe využívajú len ten priestor, ktorý máte vy k dispozícii, respektíve ten ktorý ste si predplatili. Cook nepriamo zaútočil na konkurenčnú službu, ktorá získala pozitívne ohlasy: „Vravím k vám zo Silicon Valley, kde väčšina prominentných a úspešných spločností postavila svoj biznis na prilákaní svojich zákazníkov k tomu, aby sa podelili o svoje osobné informácie. Zbierajú všetko, čo o vás vedia a snažia sa to speňažiť. Myslíme si, že to je zlé a nie je to to, čo chceme, aby sa stalo z Applu. Môžete tu mať takzvané bezplatné služby, ale nemyslíme si, že sa ich oplatí mať výmenou za váš e-mail, históriu vyhľadávania a po novom aj za fotky vašej rodiny, ktoré sú zbierané a predávané bohviekomu kvôli reklame.“

Google však uviedol, že jeho nová služba využíva šifrovanie a je zabezpečená, ako aj že Google nebude pristupovať k fotografiám. Výnimkou je jedine funkcia filtru, ktorý dokáže analyzovať objekty na fotke a na ich základe poskytnúť vhodné kľúčové slová, pomocou ktorých môžete následne svoje fotky vyhľadávať, čo sa určite zíde v prípade, že takýmto spôsobom hodláte zálohovať tisíce fotografií, ktoré ste odfotili so svojimi zariadeniami. Navyše, Apple má vo svojej aplikácii Photos podobnú funkciu, jeho softvér vám umožní analyzovať tváre na fotkách a vytvoriť kolekcie fotiek s tvárami, medzi ktorými je veľká podobnosť.

Tim Cook nakoniec povedal, že Apple nebude sprístupňovať žiadne kľúče NSA či iným organizáciám: „Pokiaľ ukryjete kľúč pod rohožku pre policajtov, zlodej si ho tu môže tiež nájsť.“ Naznačil tým, že hackeri sú aktívni pri hľadaní bezpečnostných dier, pomocou ktorých by sa mohli dostať k vašim súkromným informáciám a následne ich zneužiť. Práve to je dôvod, prečo Apple odmieta spolupracovať s akoukoľvek vládnou organizáciou za účelom ohrozenia vášho súkromia.

Tim Cook

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.