Zavřít reklamu

samsung_display_4KSpoločnosť Samsung, respektíve jej divízia Samsung Semiconductor, oznámila svoje plány na nasledujúce roky a uviedla, že spoločnosť plánuje v blízkej dobe zahájiť expeirmentálnu výrobu procesorov s pomocou pokročilého 10nm FinFET procesu, ktorý bude použitý jednak u budúcich high-endových modelov Galaxy a tiež v budúcoročnej generácii iPhone. Tam bude využitá 10nm technológia pravdepodobne pri výrobe čipov A10 alebo dokonca pri čipoch A11, ktoré budú opäť výkonnejšie oproti čipom, ktoré sa objavia v iPhone 6s a 6s Plus.

Spoločnosť sľubuje, že masová výroba čipov s pomocou 10nm FinFET procesu bude zahájená najneskôr do konca roka 2016, čo znamená, že prvé produkty sa môžu objaviť na trhu už skôr. Viceprezident divízie Hung Hao vraví, že nový 10nm proces prinesie značné vylepšenia v oblasti výkonu, rozmerov a spotreby. Práve toto umožní výrobcom smartfónov ako je Apple či Samsung, využiť moderné technológie pre vytvorenie ešte výkonnejších a (bohužiaľ) tenších telefónov. Samsung však nie je jediný, kto plánuje vyvinúť plne funkčný proces do konca budúceho roku. Rovnaký plán s 10nm technológiou má aj TSMC a Intel, ktorý ich plánuje použiť v desktopových procesoroch. V jeho prípade to znamená, že budúci MacBook by mohol priniesť výrazný nárast výkonu a potenciálne by došlo k zvýšeniu výdrže batérie, ktorá by tu mohla vydržať viac ako 9 hodín. V prípade TSMC sa potom vraví, že práve jeho procesory by mohol Apple použiť u svojich telefónov.

Samsung má v súčasnosti 4 továrne rozmiestnené po Južnej Kórei a USA, v ktorých prebieha masová výroba mobilných procesorov pomocou 14nm FinFET procesu. Technologický pokrok juhokórejského giganta je zároveň dôvod, prečo sa Apple rozhodol objednať si drvivú väčšinu procesorov A9 práve u Samsungu. Prekvapivo, aj Qualcomm sa mal údajne rozhodnúť, že si nechá budúce procesory Snapdragon vyrábať od Samsungu, čo znamená, že aj keď sa spoločnosti nedarí na trhu mobilných telefónov tak ako pred pár rokmi, spoločnosť má naďalej veľmi dôležité postavenie na mobilnom trhu, aj keď nepriamo. Môže za to ďakovať predovšetkým obrovskej kapacite svojich tovární, ktoré sú schopné doslova chrliť nové komponenty a produkty.

4030 / Die

*Zdroj: EETAsia

Dnes nejčtenější

.