Zavřít reklamu

Jony IveJony Ive bol dnes povýšený na funkciu Chief Design Officera, teda riaditeľ dizajnu spoločnosti Apple. Po vytvorení novej pozície, ako to uviedol Tim Cook, sa rozšírili špekulácie, či to znamená pomalý odchod Jonyho Iva zo spoločnosti Apple, čo ale nie je tak celkom pravda, keďže Jony Ive odteraz zastáva ešte väčšiu rolu, než počas minulých rokov. Sir Jonathan Ive tak oslavuje ďalší úspech vo svojej kariére, v ktorej už prežil niekoľko dôležitých míľnikov, ktoré mu môžu mnohí ostatní dizajnéri snáď len závidieť. Ale aj on raz začínal a tak vám dnes prinášame 10 faktov o novom riaditeľovi dizajnu Apple, Jonymu Ivovi.

1) Jonathan Ive sa v skutočnosti naučil mnoho dôležitých vecí, aj keď nepriamo. Jeho otec, Mike Ive, bol totiž striebrotepec a počas svojho života pomohol britskému školstvu vytvoriť osnovu pre dizajnérske školy. Podľa tejto osnovy sa neskôr začal učiť aj jeho syn, Jony Ive.

2) Už ako študent navrhoval mobilné telefóny a tiež hodiny. Jeden z jeho profesorov spomína, že už jedny z jeho prvých dizajnov boli čisté, tenké, detailné a veľmi sa podobali na moderné smartfóny. Navrhol ich však už niekoľko desiatok rokov dozadu. Nuž, bolo by prekvapivé, keby navrhol Apple Watch už ako študent a v roku 2011 sa k tomuto dizajnu opäť vrátil. Aj keď, je pravdepodobné že vtedajší dizajn bol úplne iný a neobsahoval dotykový displej. Ale tá korunka tam pravdepodobne bola.

3) Po tom, ako doštudoval, založil v roku 1989 so svojimi priateľmi startup Tangerine, ktorý existuje dodnes, a začal tu navrhovať rôzne produkty. Jony Ive bol už vtedy nadaným dizajnérom, ktorému záležalo na detailoch. To sa však negatívne odrazilo na jednom z prvých produktov, ktoré navrhoval. Išlo o WC pre spoločnosť Ideal Standard. Klient však dizajn odmietol, keďže jeho výroba bola drahá.

4) Jony Ive sa neskôr stal bodom záujmu spoločnosti Apple, ktorá dala startupu Tangerine navrhnúť niekoľko produktov, ktoré súviseli s počítačmi, ale aj nie. Dizajn sa Applu páčil, ale ani jeden z nich nepoužil, pretože len chcel vedieť, aké schopnosti majú dizajnéri Tangerine a obzvlášť Jony Ive. Ten dvakrát odmietol ponuku, aby začal pracovať v Appli, a na tretí pokus ju prijal. Avšak, jeho nadšenie z novej práce vypršalo o niekoľko rokov neskôr. V čase, kedy sa Jobs vrátil do Applu, už dokonca zvažoval, že opustí spoločnosť a na svoje stretnutie s Jobsom už niesol papier. Vtedajší šéfdizajnér Jon Rubinstein ale nakoniec Iva presvedčil a tiež mu dal zvýšiť plat.

5) Jony Ive bol jedným z viacerých, ktorí presvedčili Steva Jobsa, aby Apple začal vyrábať biele produkty. Podarilo sa im to tak, že mu ukázali farbu „Moon Gray“, ktorá je v skutočnosti veľmi jemným odtieňom šedej a môžeme ju vidieť aj na dnešných Apple produktoch ako je biely iPhone alebo slúchadlá EarPod. Jeho obľuba bielej farby bola viditeľná už na škole, kde bola väčšina jeho výtvorov biela.

Jony ive Chief Design Officer

6) Že Jony Ive nemá rád skeumorfizmus, to už vieme, a vidíme to aj na dizajne iOS 8. Neprekvapilo by nás, keby za to mohla hudba, ktorú Jony počúva pri svojej práci. Počúva totiž techno a v tajuplnom dizajnérskom štúdiu spoločnosti Apple môžeme pravidelne počuť elektronické žánre. Štúdio, napriek tomu, že je tajné, je hlučné a „chaotické“ a dizajnéri tu jazdia na skateboarde, prípadne hrajú fotbal. (Čo je zároveň celkom dobrý spôsob, ako otestovať odolnosť niektorých prototypov produktov)

7) Ive je tiež jediný, kto má v dizajnérskej dielni Applu svoju vlastnú kanceláriu. Tú je možné opísať ako sklenenú kocku, ktorá obsahuje stôl, lampu a stoličku. Je veľmi čistá a nenájdeme tu žiadne fotky rodiny, ako to mali vo zvyku iní pracovníci alebo Steve Jobs. Apple navyše dbá na to, aby bolo štúdio neprístupné a to v naozaj extrémnej miere. Do štúdia totiž nemajú prístup ani niektorí top manažéri, medzi ktorými sme mohli nájsť aj Scotta Forstalla.

8) Neprístupnosť a tajuplnosť dizajnérskeho štúdia sa odrazila aj na súkromnom živote Jonyho. Ten má totiž zakázané hovoriť svojej vlastnej žene, na čom pracuje a aby ostalo všetko v tajnosti, ani jeho deti nikdy nezažijú ten radostný pocit, keď boli u otca v práci. Ostatní členovia dizajnérskeho tímu dovoľujú svojim deťom, aby sa pozreli do štúdia, no Jony je v tomto naozaj striktný.

9) Steve Jobs chcel v roku 2004, keď podstúpil operáciu kvôli rakovine pankreasu, vidieť len dvoch ľudí. Bola to jeho manželka Laurene a šéfdizajnér Jony Ive; už vtedy bolo medzi ním a Jobsom veľmi silné púto, vďaka ktorému vznikali produkty s naozaj jedinečným dizajnom.

10) Jony Ive je síce z novej pracovnej pozície nadšený, ale rozhodne nemáme čakať, že by sa stal budúcim CEO Applu. Vraví totiž, že Jonyho skutočne nezaujíma práca CEO a tým pádom ju ani nemá v pláne robiť.

jony-ive-imac-g4

*Zdroj: Mashable

Dnes nejčtenější

.