Zavřít reklamu

iphone_2GSteve Jobs dokázal pravidlo 80/20 využít na 100% ve svůj prospěch. Zaměřil se jen na velmi úzkou skupinu produktů a na jejich klíčové vlastnosti, do kterých dal jeho tým veškerou svou energii, všechny ostatní kategorie ignoroval. Když se v roce 1997 Jobs vrátil do pozice CEO společnosti Apple, začal se nemilosrdně zbavovat ohromného množství produktů. Jen málo kdo dnes ví, že Apple vyráběl takové produkty jako jsou CD přehrávače, tiskárny nebo dokonce digitální fotoaparát. Jobs vyselektoval pouhých 20% produktů, respektive jejich kategorií, na které se Apple 100% zaměřil a všechny ostatní pustil k vodě.

„Jste chytří a nápadití lidé. Neměli byste marnili svůj čas na takovou veteš,“ řekl Steve Jobs svým zaměstnancům. Apple se od té chvíle věnoval základním produktům a nadále jejich počet ještě snižoval. Například servery společnosti Apple neskončily v roce 1997, ale až o dvacet let později. Apple dokázal geniálně vyselektovat produkty, které jej stojí čas, námahu a peníze, ale přesto nevydělávají tolik, aby se vyplatilo do nich tyto klíčové věci investovat. Když Jobs nechal ve společnosti jen klíčové produkty, zaměřil se na jejich klíčové vlastnosti.

iPod byl a i do dnešního dne je, jedním z nejomezenějších MP3 přehrávačů na této planetě a přesto v dobách své největší slávy ovládal přes 95% veškerého amerického trhu s přenosnou hudbou! Proč? Protože Apple zjistil, kterých 20% vlastností MP3 přehrávačů využívá 80% všech uživatelů. Těchto pouhých 20% veškerých funkcí a vlastností, které ostatní přehrávače nabízely poté vyšperkoval k dokonalosti a věnoval jim veškerou pozornost, ostatní vlastnosti zkrátka zcela vynechal.

Samotný iPhone, produkt který změnil svět pak vznikl stejným způsobem, jaký Apple praktikoval u iPodu. Sám Steve Jobs uvedl, že myšlenka vytvořit iPhone vznikla v době, kdy seděl s dalšími manažery v kanceláři a všichni začali nadávat na své telefony. Stěžovali si na to jak jsou neohrabané, zmatené a složité. Nabízeli neuvěřitelné množství funkcí, z nichž jen o málo které uživatel věděl k čemu je vlastně dobrá a jak ji efektivně používat. Apple tedy vzal 20% nejdůležitějších věcí, které uživatelé chtějí od svého telefonu a Steve tak nový iPhone také prezentoval.

Spojil iPod, internet a telefon a vznikl iPhone. Telefon tak jednoduchý, že jej zvládne ovládat každý, telefon který nabízí jen to co skutečně potřebujete. Když o pár měsíců později přišel iTunes App Store, ukázal Jobs geniální tah, kdy váš telefon mohl umět vše co jste chtěli, tím že jste si stáhli aplikaci. Základ iPhonu je již osm let stejný a drtivá většina jeho klíčových funkcí se nijak nezměnila. Samozřejmě je zde nový design a přibývají rok co rok další funkce, ovšem když vezmete do ruky první telefon od Applu z roku 2007, zjistíte jak neskutečně podobný si s dnešním iPhonem je. Nabízí totiž 20% těch nejdůležitějších funkcí a ty se ani za osm let nezměnily, na vše ostatní je tu iTunes App Store.

O pravidle 80/20 najdete řadu knih a článků a věřte, že jej můžete aplikovat na cokoli ve svém životě. Je jedno zda je to business nebo je to váš osobní volný čas, vždy si můžete vyselektovat 20% věcí, zákazníků, času nebo čehokoli, co je ze všeho co děláte pro váš život nejdůležitější. Zkuste se zamyslet nad tím, kterých 20% zákazníků dělá drtivou většinu vašich příjmů a následně udělejte vše pro tuto skupinu tak, aby byla ještě spokojenější a tím pádem u vás utrácela ještě více financí.

iphone-2g

Dnes nejčtenější

.