Zavřít reklamu

nsa-logo-copyNárodní bezpečnostní úřad, který znáte pod zkratkou NSA a jeho spojenci z dalších zemí světa se zaměřili na obchody s aplikacemi pro Android, přes které do stovek milionů přístrojů po celém světě nasadili spyware, alespoň to tvrdí dokumenty Edwarda Snowdena, které se unikly na internet a podrobně si je můžete prostudovat přímo zde. NSA se zaměřilo na Google Play Store, Samsung App Store a UC Browser, ocž je nejpopulárnější mobilní prohlížeč v Číně a Indii.

NSA byla jednou z pěti agentur společně s agenturami z Velké Británie, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie, které vytvořily skupinu s názvem Network Tradecraft Advancement Team, jejímž hlavním cílem bylo nalézt způsoby, jak využít smartphony pro sledování lidí. Podle dokumentů NSA a její partneři pořádali v období od listopadu 2011 do února 2012 řadu workshopů, na kterých diskutovali ohledně taktiky pro infiltraci do telefonů. Tato akce měla název „IRRITANT HORN,“ tedy dráždivý roh.

Agentury použili špionážní systémy, které identifikovaly provoz smartphonů a následně do nich v momentě, kdy se připojili k obchodům společnosti Samsung a Google pro stažení aplikací, nainstalovaly spyware, který shromažďoval data a následně je odesílal bez upozornění uživatele přímo na servery agentur. V rámci skupiny NTAT byl zájem také o iPhony s tím, že skupina neshromažďovala jen „nějaká data,“ ale jednalo se například o maily, textové zprávy, historii webového prohlížeče, fotografie, videa a další data (hm, asi jsem právě pochopil proč jsem FUP limit vyčerpal za zhruba 7 minut).

Sofware však měl dokázat do budoucna data nejen shromažďovat a odesílat, ale komunikovat taktéž zpětně a odesílat data ze serverů NSA do smartphonů a tabletů. To mělo vést ke zmatení komunikace mezi nepřáteli státu a taktéž k propagandě. NSA totiž díky této technologii mohla zasílat z jakéhokoli infikovaného telefonu data na jakýkoli jiný telefon a to včetně SMS a mailů. Problém je v tom, že chlapci kteří skutečně plánují nějaký zločin, používají úplně jiné telefony a rozhodně si nehrají Angry Birds na svém Galaxy S6.

good-guy-nsa

*Zdroj: cultofandroid.com

Dnes nejčtenější

.