Zavřít reklamu

logo appleApple, Google a přibližně dalších 140 technologických společností se podle informací podepsaly pod dopis vyzývající prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamu, aby odmítal jakékoli vládní návrhy, které mají vládě umožnit otevřít zadní vrátka v šifrovaných systémech na chytrých telefonech nebo dalších zařízeních. The Washington Post říká, že dopis by měl být doručen již dnes a kromě společnosti by se k podpisu mělo připojit i několik významných technologů a skupin občanské společnosti.

Všichni podepsaní naléhají na Obamu, aby se zaměřil na doporučení v dopise a odmítal razantně vládní návrhy v podobě zadních vrátek u šifrovacích systémů. V žádném případě by se neměla šifrování narušovat, znehodnocovat nebo oslabovat a měla by sloužit k účelu, ke kterému byla vytvořena.

Apple u svých služeb včetně iMesssage používá šifrování end-to-end. Kalifornský gigant tak nemá žádnou možnost jak přistoupit k datům, i kdyby po nich byla vamáhána soudním příkazem. Tim Cook už loni uvedl, že veškerá data jsou šifrovaná a společnost k nim nemá klíč.

FBI ale nadále tvrdě požaduje, aby technologické společnosti vytvářely ve svých systémech zadní vrátka záměrně a umožnily tak přístup k šifrovacím systémům s cílem umožnit vymáhání dat v době, kdy je to nutné. FBI dokonce zašla tak daleko, že zmínila, že by Apple mohl být zodpovědný za smrt dítěte.

obama-apple-google

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.