Zavřít reklamu

Photos os x iconPři používání nové aplikace Photos na OS X jste jistě již smazali fotografii nebo video, ne-li desítky z nich. Někdy úmyslně, někdy omylem a jindy zase proto, že jste si myslel, že fotografii nebo video již nebudete potřebovat, ale vzápětí jste si uvědomili, že video nebo fotografii opět potřebujete. V takovém případě jste možná sáhli po svém iPhonu, jelikož zde přímo mezi alby naleznete položku Naposledy smazáno a odtud můžete všechny smazané až do 40 dnů zachránit, poté jsou totiž smazány trvale.

Ve Photos na OS X se však složka Naposledy smazáno nachází také. Zůstává ale trochu skryta a nenaleznete ji mezi alby tak, jako na iPhonu nebo iPadu. To je trochu škoda a popravdě mi moc nejde do hlavy, pro Apple nezachoval stejný styl jako na iOS a musel položku Naposledy smazáno skrýt. Pojďme si ale ukázat, jak ji objevit.

1. Otevřete si aplikaci Photos pro Mac, pokud jste tak již neučinili
2. Nahoře v menu baru klikněte na Soubor –> Zobrazit naposledy smazané
3. Zkratkou Cmd (⌘) + A označíte vše a v pravém horním rohu kliknete na Obnovit (tím samozřejmě obnovíte všechny fotografie, pokud chcete jen některá, stačí je označit a kliknout na Obnovit)

Photos

Odtud můžete samozřejmě všechny nebo jen některé fotografie smazat natrvalo, ale nezapomeňte, že už tento krok nejde vzít zpět. Leda že byste měli zálohu přes Time Machine a obnovili fotografie ze zálohy. Nezapomeňte také, že doba smazání fotografií z položky Naposledy smazáno závisí na tom, jak máte velký disk a tedy z jak velé části ho máte zaplněný. Pokud totiž budete mít váš disk na Macu zaplněný až k prasknutí, smazané fotografie z Photos se smažou nadobro, protože označené místo na disku se přepíše novými soubory a fotografie tak jednoduše zmizí a už je nenajdete.

Photos

 

*zdroj: osxdaily

Dnes nejčtenější

.