Zavřít reklamu

Google_car_logo V posledných mesiacoch počúvame čoraz viac o autonómnych autách, ktoré za krátky čas prevezmú kontrolu nad riadním po diaľniciach a rôznych iných cestách, ale taktiež aj v mestskej premávke. Nepochybne veľkú zásluhu na tomto odvetví má práve Google a možno v budúcnosti aj Apple, ktorý údajne už začal pracovať na svojom prvom aute, ktoré má zatiaľ označenie Apple Titan.

Najďalej v tomto odvetví sa samozrejme nachádza Google, ktorý takéto auto prezentoval už pred časom a v týchto dňoch opäť prekvapil širokú verejnosť. Táto spoločnosť totiž už v lete plánuje spustiť verejné testovanie svojho autonómneho vozidla. Neznamená to, že sa prihlásite do developerského programu a hneď dostanete vlastné autonómne auto. Google plánuje vypustiť na verejnosť len zopár prototypov, ktoré budú ovládané bezpečnostnými vodičmi v okolí Montain View. Vedenie Google sa nechalo počuť, že sú veľmi radi, že sa im tento projekt podarilo dostať do fázy, kedy už budú môcť prototypy jazdiť po verejných komunikáciách. To vraj môže napomôcť k odhaleniu viacerých doposiaľ nezistených chýb, ktoré by sa nikdy nemohli vyskytnúť po definitívnom spustení predaja.

Prototypy budú môcť jazdiť maximálnou rýchosťou len 25 míľ v hodine čo je v prepočte asi 40 kilometrov za hodinu a to z toho dôvodu, aby bolo ich šoférovanie absolútne bezpečné a v prípade potreby by mohol pilot zasiahnuť. Najnovšie prototypy majú rovnaký softvér aký je použitý vo vozidlách Lexus RX450h, ktoré disponujú akousi bezpečnou verziou takejto jazdy. To znemaná, že softvér má už nazbieraných niekoľko stotisíc kilometrov autonómej jazdy, ktoré môžu práve tieto prototypy využiť počas testovania.

google-self-driving-car-prototype

*Zdroj: bgr.com

Dnes nejčtenější

.