Zavřít reklamu

Jack MaPsát na LsA o Alibaba group a jejím novém CEO by nedávalo smysl, kdyby si článek o zakladateli této společnosti nepřečetlo bezmála čtyřicet tisíc čtenářů. Alibaba se navíc stane strategickým partnerem Applu pro rozšiřování prodejů v Číně a také pro zavedení Apple Pay do této země. Novým CEO společnosti se stal dosavadní COO Daniel Zhang, který nahradil dosavadního výkonného ředitele Jonathana Lu.

Lu, který byl generálním ředitelem Alibaba od roku 2013 se stal známý jako alter-ego Jacka Ma, zakladatele společnosti. Dělal věci, které by si Jack Ma nedovolil udělat, ale přitom je ve skrytu duše také chtěl. „My dva se velmi dobře doplňujeme, on se soustředí na budoucnost a já na budoucnost, uvedl Lu na adresu zakladatele společnosti pro magazín Bloomberg v roce 2013. Ačkoli vše perfektně fungovalo, spekulovalo se v poslední době o tom, že Jonathan Lu ztratil důvěru zakladatele společnosti a když klesla cena akcií ze 115$ za kus na 80$, změnil se také CEO.

Alibaba Group Holding Ltd. okomentovala příchod nového CEO tím, že internet patří mladým lidem a většina managerů společnosti narozených v roce 1960 opustí vedení. Daniel Zhang, kterému je pouhých 43 let se tak stal dosavadním nejmladším CEO holdingu a vedení si od něj slibuje co nejlepší výsledky a zejména nasazení nových technologií. Co je však zajímavé je fakt, že u Alibaba je téměř jedno kdo je CEO, protože vliv nad společností má Jack Ma v současné době úplně stejný, jako před 16 lety, kdy společnost založil ve svém bytě. Analytik společnosti Summit Reserach to okomentoval slovy: „Bez ohledu nato, kdo je Ceo, má Jack Ma stále konečnou kontrolu nad celou společností“.

 

alibaba-founder-jack-ma

Dnes nejčtenější

.