Zavřít reklamu

iPhone battery iconUživatele iPhonů trápí na jejich Apple miláčcích především výdrž baterie. Je celkem známé, že iPhone vydrží na baterii opravdu málo a je nutné ho nabíjet skoro každý den. S příchodem iPhonu 6 a iPhonu 6 Plus se situace zlepšila, především u většího iPhonu 6 Plus, ale mnoho uřivatelů sláte vlastní starší zařízení iPhone 5/5S/5c nebo dokonce iPhone 4/4s, kde je situace s výdrží stále stejná a někdy i horší. Vše se samozřejmě liší od toho, jak konkrétní uživatel svůj iPhone přes den používá, zda má zapnutý mobilní internet nebo je na Wi-Fi, zda surfuje a hraje hry atd. Ovšem je také důležité nastavit si iPhone tak, aby zbytečně některé aplikace, notifikace a jiné zbytečně neplýtvaly drahocenou baterií a my tak se svým jablečným telefonem dokázali vydržet o něco déle.

Samozřejmě, že to neznamená, že máte všechny níže doporučené rady použít a ořezat tak funkčnost svého telefonu na minimum. Stačí, když například zjistíte něco nového, že nějaké nastavení zbytečně užírá vaší baterii a vy ji ani nepoužíváte. Některou radu můžete použít, jinou zase ne a některou jen z části. Pojďme se tedy podívat na to, co vše může dopomoci k lepší výdrže baterie na vašem iPhonu v dnešním článku 12 triků a rad, jak prodloužit výdrž baterie na iPhonu.

Aktualizace aplikací na pozadí
Prvním a asi nejdůležitějším jsou aktualizace aplikací na pozadí. Jak je již z názvu zřejmé, pokud právě nepoužíváte některou ze svých aplikací, neznamená to, že nevybíjí vaší baterii, aplikace se pravděpodobně aktualizuje na pozadí a tudíž spotřebovává i zlomek nějaké energie. Omezte tedy aktualizace na pozadí v Nastavení –> Obecné –> Aktualizace aplikací na pozadí tím, že povypínáte aktualizace u všech aplikací, které nepoužíváte nebo u kterých to není příliš nutné. Lze vypnout také celou službu. Pokud ji však vypnete, systémové aplikace jako Mail nebo Zprávy se budou na pozadí stále aktualizovat.

Aktualizace aplikací na pozadí

Vypněte mobilní data a oznámení pro jednotlivé aplikace
Nastavení úplně dole je seznam všech aplikací, které jste do mobilu nainstalovali z iTunes App Store. U jednotlivých aplikací můžete upravovat, zda budou využívat vaší polohu a kdy, jestli se budou aktualizovat na pozadí, kam budou mít přístup, jestli budou zobrazovat upozornění a jaká, a zda budou používat mobilní data. To vše můžete u každé aplikace zakázat či povolit. Doporučuji zakázat především používání mobilních dat u aplikací, u kterých to není potřeba. Šetří to nejenom vaši baterii, ale zčásti také vaše FUP. Využívání mobilních dat budete moci zakázat nebo povolit pouze v případě, že je momentálně budete mít na vašem iPhonu zapnutá. I omezení oznámení může pomoci k dosažení větší výdrže. Pokud vás budou aplikace neustále upozorňovat, budou v době, kdy máte telefon zhasnutý, displej neustále probouzet, a to se podepíše na výdrži vaší baterie.

mobilní data a oznámení 2

Zkontrolujte využití baterie aplikacemi a nepotřebné vymažte
Na iPhonu si můžete zkontrolovat, které aplikace vybíjí vaši baterii nejvíce. Stačí jít do Nastavení –> Obecné –> Využití –> Využití baterie a zde se vám zobrazí, kolik procent si která aplikace vzala buďto za posledních 24 hodin nebo 7 dní v čase, kdy se iPhone nedobíjí. Také sem můžete nahlédnout v době, kdy je váš iPhone skoro vybitý a zkontrolovat si, kolik hodin vydržel od posledního nabití, a kolik hodin jste ho aktivně používali. Pokud některé aplikace, kterou ani nepoužíváte, zbytečně spotřebovává energii, tak ji jednoduše smažte.

využití baterie

Nastavte automatický jas nebo ho sami regulujte
Dalším velkým žroutem vaší drahocenné baterie je jistě displej a především pak jeho podsvícení. Je naprosto zbytečné mít stále nastavený jas na maximum a to i v době, kdy to není nutné. Samozřejmě jsou chvíle, kdy to jinak nejde, ale právě v těchto chvílích by vám měl pomoci automatický jas. Ten zapnete v Nastavení –> Zobrazení a jas a zde jej stačí povolit.

Efektivnější způsob se může zdát i ten, že budete mít automatický jas zcela vypnutý a budete si ho regulovat sami na nejnižší možnou hodnotu vzhledem k aktuálnímu osvětlení. Nesmíte ovšem nikdy zapomenout po zvýšení jasu ho opět snížit. Pokud budete tuto praktiku používat poctivě a budete jas regulovat správně, výdrž se zlepší. Regulování jasu pomocí na co nejnižší hodnotu, ale tak, abyste ještě něco na disleji viděli, by měla být první věc, kteoru udělat, když máte málo baterie a potřebujete ještě nějakou dobu vydržet.

Automatický jas

Zvolte „Vyzvedávání“ namísto „Push“
Samozřejmě i častá synchronizace pošty, kalendářů, kontaktů, poznámek, připomínek atd. má na svědomí vybíjení baterie. stačí v Nastavení zvolit Pošta, kontakty, kalendáře a zde zvolte iCloud nebo i jiný účet, který ve svém telefonu používate. Povypínejte všechny služby, které po daný účet nepoužíváte. Poté zvolte Vyzvedávání dat a opět pro jednotlivé služby zvolte Vyzvedávání. Interval pro vyzvedávání si můžete nastavit dole na 15, 30 nebo 60 minut. Lze použít také ruční vyzvedávání, které je sice šetřivé, ale nepohodlné.

Synchonizace pošty, kalendářů 3

Vypněte automatické aktualizace aplikací z App Store
Nastavení –> iTunes a App Store můžete zakázat automatické stahování Hudby, Aplikací, Knih a především pak Aktualizací. Docílíte tím toho, že například aktualizace pro aplikace, které máte stažené se nezačnou automaticky stahovat, ale čekají, až tak provedete sami.

iTunes a App Store

Uzamčení
Nastavení –> Obecné –> Uzamčení zvolte dobu pro uzamčení na 1 minutu, pokud máte jinak.

IMG_1424

Používejte klasické tapety namísto dynamických
Nastavení –> Tapeta můžete zvolit klasickou tapetu namísto dynamické. Klasická tapeta by měla být o něco úspornější, než dynamická. 

Tapeta

Spotlight
Nastavení –> Obecné –> Hledání ve Spotlightu odškrtejte volby, které nepotřebujete. Pokud Spotlight nepoužíváte vůbec, tak odškrtejte vše. Některé ze zde vypsaný služeb využívají i polohu, tudíž využívají i baterii. Na iPhonu 4s s iOS 8 by mělo odškrtání všech nabídek zvýšit i plynulost systému.

Hledání ve Spotlightu

Ujistěte se, že máte vyplé Bluetooth a Wi-Fi, když je nepoužíváte
Vypínejte Bluetooth a Wi-Fi, když nejste na žádnou síť momentálně připojeni. Pokud je totiž Wi-Fi zapnutá, neustále skenuje okolní sítě, ke které by se mohla připojit.

IMG_1423

Vypněte Sledování kondice

Novější iPhony (5s a vyšší) dostaly s příchodem iOS 8.2 novou funkci a to Sledování kondice. Většina ji však nepoužívá a zbytečně spotřebovává baterii, proto ji můžeme vypnout. Jděte do Nastavení –> Soukromí –> Pohyb a kondice a zde vypněte Sledování kondice. Více o této funkci zde.

660x571xiOS-8

Vypněte funkci „Frekventovaná místa“

S iOS 8 dorazila nová funkce „Frekventovaná místa“. Tu však můžete v Nastavení –> Soukromí –> Polohové služby –> Systémové služby –> Frekventovaná místa vypnout.

Frekventovaná místa

 

Dnes nejčtenější

.