Zavřít reklamu

beats_iconApple sa chce očividne zbaviť konkurencie naozaj tvrdou cestou a snaží sa prinútiť hudobné vydavateľstvá k tomu, aby prestali licencovať hudbu ostatným službám, medzi ktoré patrí Spotify. Práve to je pre Apple najväčšou konkurenciou, lebo narozdiel od Beats Music sa jedná o freemium službu, ktorú je možné používať aj bez toho, aby jej poslucháči museli platiť. To však v prípade Applu neplatí, keďže jeho služba stojí 9,99 dolárov mesačne napriek tomu, že sa neúspešne pokúsil znížiť cenu služby z 9,99 na 7,99 dolára mesačne.

Apple sa dokonca pokúsil dostať do monopolného postavenia tým, že chcel ochromiť aj YouTube. Presnejšie chcel požiadať Universal Music Group, aby prestala publikovať hudbu a hudobné klipy na najväčšom videoportáli na svete a ľudia tak boli nútení si za hudbu zaplatiť v iTunes Store alebo Beats Music. Toto chovanie samozrejme nenechalo chladné ani americkú a Ministerstvo spravodlivosti USA sa rozhodlo preskúmať praktiky Applu súvisiace práve so spustením inovovanej streamovacej služby. Podobne zareagovala aj Európska komisia, ktorá sa obáva, že Apple sa snaží donútiť vydavateľské domy k tomu, aby prestali spolupracovať s bezplatnými službami aj na našom kontinente, čím by vlastne z trhu zmizla konkurencia.

Samotný spôsob, akým chcel Apple zničiť konkurenciu v záujme získania silnejšieho postavenia na trhu, sa teda nepozdáva viacerým organizáciám. Konkurenčné Spotify má 60 miliónov užívateľov, z čoho však reálne za prémiovú verziu platí približne 25% užívateľov. YouTube pre zmenu ponúka hudbu úplne zadarmo, no možnosť počúvať hudbu na zamknutej obrazovke a ďalšie výhody, majú k dispozícii tiež len predplatitelia novej hudobnej služby prepojenej s Google Play. Samotná pripravovaná služba by sa mala stať súčasťou operačného systému iOS 8.4, ktorý by mal byť vydaný tesne po WWDC. Nakoniec, nebolo by to ale prvýkrát, čo Apple použil špinavé praktiky na to, aby zlepšil svoje postavenie. Kartelovú dohodu kvôli iBooks zrejme netreba nikomu pripomínať.

Beats Music Apple mail

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.