Zavřít reklamu

MotivaceVše kolem amatérského i poloprofesionálního sportu se točí kolem motivace. Jak obšírným pojmem motivace je, jsme rozebírali v článku o fitness již dříve. Každého z nás bude pochopitelně motivovat něco jiného. A bohužel pro většinu z nás časem začne motivace slábnout. Protože, ale nejsme pohodlní a ve svém snažení hodláme pokračovat, začneme hledat způsob jak se opět „nakopnout“. A právě oním novým impulzem, který nás nasměruje k ještě lepším výkonům, mohou být sportovní hodinky, častěji též označované jako „sport testery“. Co mají společného sport testery a motivace? Odpověď na tuto a spoustu dalších otázek se dozvíte na následujících řádcích.

Multifunkční společník pro každého
Sport testery představují zařízení prošpikovaná nejrůznějšími technologiemi, což z nich činí velmi chytré a důmyslné společníky. Dokáží sledovat nejen vzdálenosti, rychlost, čas, spálené kalorie, ale také si jednotlivé údaje pamatují a některé modely vás dokonce mohou i povzbuzovat! Pokud se rádi „ničíte“ ve fitku a makáte na své fyzičce, pak vám mohou sporttestery pomoci s měřením délky trvání jedné cvičební série a doby, kterou potřebujete na odpočinek mezi sériemi dalšími. Pro milovníky moderních halových aktivit v podobě indoorcyclingu nebo indoorjumpingu jsou sportovní hodinky taktéž nepostradatelným společníkem. Díky jejich vychytaným funkcím totiž přesně ví, v jakých zónách se aktuálně pohybují a kdy už jsou – řekněme tak trochu „přes čáru“. Třeba takový TomTom Runner Cardio umožňuje nastavit a sledovat zónu srdečního tepu, čemuž lze variabilně přizpůsobit intenzitu tréninku.

Sport motivácia


Motivace řečí hodinek? Čísla!

Všechny základní informace, které ke zlepšení motivace i dosavadních výkonů potřebujete, jsou ovšem interpretovány právě čísly. Možná si řeknete, že se jedná o poněkud fádní způsob, jak se nechat namotivovat, ale nenechte se zmást. Naprosto přesné vyjádření vašich pokroků nebo naopak zhoršení je pro další cesty a cíle velice užitečné. Víte přesně, na čem jste a kam směřujete. Odpadá tak nejistota, zda se jedná pouze o váš osobní pocit nebo jste tentokrát opravdu byli mnohem lepší, než při minulém výkonu, či právě naopak. Ovšem přesná znalost pokroků je nejen perfektní motivační složkou, ale také praktickým rádcem při odhadu svých možností a vytyčování budoucích cílů.

Nezbytná součást motivace: interakce s ostatními sportovci
Jelikož je člověk tvor společenský a soutěživý, bude mít vždy tendenci své výkony porovnávat s ostatními sportovci. Díky chytrým zařízením, která představují právě sport testery, a sportovně-sociálním sítím nebylo srovnávání výkonů nikdy jednodušší. Staňte se součástí komunity stejně zapálených sportovců, jako jste vy sami a nechte se motivovat jejich gratulacemi, ale i podobnými výkony. Jedny z nejpopulárnějších sportovně-sociálních sítí jsou například Endomondo či RunKeeper, kde je možno porovnávat dosažené výsledky nebo si vzájemně doporučovat jednotlivé lokality pro outdoorové aktivity či samotná fitness centra. Věřte, že bohatá základna fanoušků sledujících každý váš pohyb vás namotivuje více, než nová a hříšně drahá permanentka do fitka.

Sport motivácia

Budou vás motivovat spíše čísla nebo grafy?
A to ještě zdaleka není všechno! Jelikož můžete veškeré aplikace používat prostřednictvím svého mobilního telefonu i počítače, v kteroukoli denní či noční hodinu máte jasné a přehledné údaje o všech svých aktivitách i jednotlivých výkonech a nastavených cílech. Pokud vás již čísla poněkud nudí, není od věci si jednotlivé výsledky prohlédnout prostřednictvím vychytaných grafů, jež jsou přeci jen o něco záživnější, než – na první pohled nic neříkající cifry.

Na své si přijdou začátečníci i pokročilí
Na trhu v současné době naleznete opravdu pestrý výběr nejrůznějších sport testerů, od těch jednodušších, měřících jen čas, vzdálenost a rychlost, až po ty pokročilejší se senzorem tepové frekvence či počítadlem spálených kalorií. Ať již patříte mezi milovníky outdoorových či vnitřních fitness aktivit, motivační složka, jíž moderní sport testery a navazující aplikace disponují, vám zaručeně přijde vhod.  Na závěr si dovolíme připojit jeden zajímavý fakt vycházející z výzkumu společnosti Freescale, který tvrdí, že pro dosahování ještě lepších výkonů tyto chytré společníky využívá na 74% běžců trénujících na maraton, přičemž 88% z nich uvedlo, že je nositelná elektronika motivuje k ještě lepším výsledkům! Z výše uvedeného lze tedy jednoznačně vyčíst, že sportovní hodinky a podobná elektronika mají skutečně nezanedbatelný efekt na výkon a motivaci sportovců. Vyzkoušejte jejich přínos i vy a zapojte se do komunity tisíců dalších sportovců, kteří vám dodají chuť a vůli dále se zlepšovat a překonávat své hranice i nastavené mantinely!

Dnes nejčtenější

.