Zavřít reklamu

Steve Jobs zemřel Človek, ktorý bol prísnym vegánom a človek, ktorý precestoval pol sveta len pre to, aby v Indii našiel osvietenie. Aj tak by sa dal v skratke charakterizovať Steve Jobs. Netreba však zabúdať na to, že Jobs bol taktiež aj najlepším podnikateľom histórie, ktorý stojí za úspechom najhodnotnejšej spoločnosti sveta. Jeho život je každému zasvetenému priaznivcovi Apple známy. Bol adoptovaný, v roku 1976 založil spoločnosť Apple, neskôr bol z nej vyhodený, po čase sa do nej znovu grandiózne vrátil a v roku 2011 prehral dlhý boj s rakovinou slinivky. Toto je asi všetko, čo o tomto vizionárovi vie bežný človek. Avšak v tomto článku, ktorý bude tak trochu recenziou na knihu Becoming Steve Jobs, sa na celú životnú púť tohto okuliarnatého pána s briadkou pozrieme oveľa podrobnejšie ako tomu bolo doteraz.

Jobs počas svojho života stihol zmeniť svet v dvoch hlavných oblastiach. Prvá sa týkala IT technológií, keď založil spoločnosť Apple. Tá druhá sa potom týkala sveta kinematografie, keď v roku 1985, tesne po tom ako bol vyhodený zo svojho dieťaťa-Apple, odkúpil za 5 miliónov dolárov spoločnosť Pixar od Georga Lucasa. Zaujímavosťou je, že po 21 rokoch, teda konkrétne v roku 2006 predal Pixar spoločnosti Disnej za 7,6 miliardy amerických dolárov. Tak ako tomu býva pri všetkých veleúspešných ľuďoch na svete, aj pri Stevovi sa ľudia pýtajú ako to vlastne všetko dokázal.

Jobsova karierna cesta je veľmi zaujímavá. Nakoľko on sám by nikdy nedokázal byť tým, čím bol. Samozrejme, že svetu dal Apple I, Apple II, Macintosh a mnoho iných vecí, avšak netreba zabúdať na to, že on bol „iba“ šéfom, ktorý to celé riadil. Mal vysoké požiadavky na každého s kým kedy pracoval a častokrát sa to mohlo premeniť až v to, že bol skutočne nepríjemný k svojim spolupracovníkom. Avšak to, že bol vyhodený z Apple bola veľká chyba, ktorá nebola žiadnym prekvapením. Jeho povaha bola natoľko zložitá, že bolo len otázkou času, kedy sa tak stane. Ako sa teda Jobs vypracoval z dokonalého vizionára na najlepšieho businessmana histórie? Brent Schlender a Rick Tetzeli sa na túto otázku detailne pozreli a odpoveď na ňu prinášajú na 413 stranách knihy s názvom Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionary Leader.

Jedná sa o knihu, ktorá sa zemariava na každý jeden detail práve Jobsa v Apple, NeXT či v Pixar. Celá kniha je založená na priateľstve autora knihy Brenta Schlendera so Stevom Jobsom, ktoré začalo v roku 1986, kedy Schlender navštívil Jobsa v jeho novej spoločnosti, aby s ním urobil rozhovor pre magazín The Wall Street Journal. Dlhé desaťročia rozvíjali svoj vzťah, ktorý bol z väčšej časti založený na profesijnej úrovni, ako dodáva sám Schlender. Kniha sa skladá z niekoľkých rozhovorov s ľudmi, ktorí počas svojho života mali tú česť pracovať so Stevom Jobsom. Medzi nich patrí napríklad súčasný CEO Apple Tim Cook, ďalej Edy Cue, Jony Ive či šéfka PR oddelenia Apple Katie Cotton. Nájsť tu taktiež môžeme aj mnohých iných ľudí z exekutívy spoločnosti Apple a v neposlednom rade treba spomenúť aj vdovu po Jobsovi-Laurene Powell Jobs.

Účasť vedenia spoločnosti Apple na tvorbe tejto knihy poukazuje na to, že hŕstka ľudí si praje, aby sa na kariérny rast Jobsa a na jeho osobnosť nikdy nezabudlo. Pred tým, ako Jobs zomrel spolupracoval s významným autorom životopisných kníh Walterom Isaacsonom na jeho jedinej autorizovanej životopisnej knihe, ktorá zachytáva celý jeho život, spolu s významnými okamihmi jeho kariéry. Táto kniha bola vytvorená za pomoci Jobsovej rodiny, priateľov a známych. Často je Jobs v tomto diele vykreslovaný ako arogantný, namyslený sebec, ktorému záleží len na detailoch a na úspechu. Avšak pre knihu Becoming Steve Jobs povedal Tim Cook o Jobsovi nasledovné slová:

“ Myslím si, že kniha od Isaacsona urobila Jobsovi obrovskú medvediu službu. Bol to len akýsi výťah najdôležitejších vecí bez akéhosi bližšieho zamerania na jeho osobnosť. Môžete si myslieť, že Jobs bol skutočne chamtivý, sebecký egoista. Avšak ubezpečujem Vás, že s človekom aký bol opísaný v knihe Steve Jobs, by som nechcel nikdy v živote pracovať.“

Sám som si pred časom knihu do Isaacsona prečítal a častokrát sa mi naskytla otázka, že prečo Jobsa s jeho povahou dávno už niekto neposlal do prepadliska dejín, prečo ho vôbec niekto počúval? Taktiež som na tejto knihe celkom obdivoval to, ako autor zachytil cestu Jobsa od akéhosi neostrieľaného zajačika v 80-tych rokoch až po dokonalého CEO, akým bol po úspešnom návrate do svojej spoločnosti.

Podľa magazínu Business Insider, je kniha Becoming Steve Jobs, tak trochu za spoločenskými očakávaniami. Neznamená to však, že sa nejedná o dobrú knihu. Ľudia, ktorí sa aspoň trochu zaujímajú o Jobsov život, alebo sa ním chcú inšpirovať, by si ju určite mali prečítať. Avšak celá kniha pôsobí dojmom dlhého 412 stranového článku v nejakých novinách. Po tom čo si Bill Gates prečítal túto knihu, ohodnotil ju slovami:

„Táto kniha sa mala podľa mňa volať skôr: Toto doma neskúšajte. Pretože veľmi veľa ľudí sa snaží ísť cestou akou šiel Steve, avšak väčšina z nich zakončí svoju kariérnu púť tvrdým pádom. Pretože to, čo im chýba je genialita.“

Je to však pravda. Jobs si svoju kariéru vybudoval práve na svojej genialite. Ak by bolo podnikanie tak jednoduché ako učenie, po svete by mohlo chodiť obrovské množstvo miliardárov a všetci by vlastnili úspešné spoločnosti. To však neznamená, že sa z tejto knihy nemôžeme priučiť veľa veciam a praktikám, ktoré Jobs pri svojom podnikaní používal. Celá kniha by sa dala preto zhrnúť do troch častí.

1. Jobs vedel dokonale artikulovať

Prezident Pixaru Ed Catmull povedal, že vždy keď sa naskytol nejaký problém s filmom, na ktorom táto spoločnosť pracovala, zavolal Jobsovi s tým, že majú problém. Jobs vraj už nepotreboval vedieť viac a bleskurýchle bol v budovách Pixaru. Chcel si pozrieť vždy daný film s celým tímom, ktorý na ňom pracoval. Po filme povedal vždy na rovinu čo si o tom myslí.

Steve nikdy nepovedal niečo, čo by už nebolo niekedy niekým povedané. Ale je niečo zvláštne na jeho prednese a artikulovaní. Vedel vždy povedať niečo, čo povedal iný člen tímu krátko pred ním. Avšak v podaní Jobsa to znelo sebaisto a veľmi presvedčivo. Vždy však povedal: Ja nie som filmár, pokojne ignorujte všetko, čo som Vám teraz povedal. Až potom vedel presne povedať v čom spočíva problém filmu. Nikdy nikomu nepovedal čo presne majú robiť. On vždy ľuďom povedal čo si myslel.“

Jony Ive, ktorý mal k Jobsovi po profesijnej stránke blízko, povedal niečo podobné:

On vedel vždy zozbierať a naservírovať všetky myslienky presne tak, ako to chcel. Myslím si, že veľmi rýchlo pochopil, že má dobré znalosti z rétoriky a preto ich často využíval. Ja vždy cítim všetky veci intuitívne, no Steve vždy presne vedel, čo som tým chcel naznačiť. A to takým spôsobom, že som častokrát zostal v nemom úžase z toho, ako to všetko pochopil. A to je to, čo ho robilo úžasným. V tomto smere nikdy nebudem Jobsova liga.“

Jobs okrem iného dosť často a rád využíval svoje „pole skreslujúce realitu“ a práve táto vec z neho robila dokonalého lídra. Vždy naservíroval ľuďom presne to, čo potreboval a to dokázalo dostať Apple a Pixar na tú úroveň, kde sú dnes. Práve jeho čistá myseľ dokázala vybudovať dokonalé produkty. Ako má CEO, ktorému vlastní ľudia nerozumejú, viesť svoju firmu k dokonalosti? Tu Vám prinášame príklad toho, ako Jobs vedel artikulovať:

2. Jobs najal tých najsprávnejších ľudí, ktorým dokázal plne dôverovať

Hlavná myšlienka celej knihy spočíva v tom, že Jobs si počas svojho prvého pôsobenia v Apple nedokázal poskladať kruh schopných ľudí, ktorým by dokázal šéfovať. V súčasnej dobe veľké spoločnosti najímajú ľudí, ktorí im pomôžu vypracovať sa na vrchol. Larry Page a Sergey Brin najali na rozbehnutie Google Erica Schmidt, Mark Zuckerberg sa mohol spoľahnúť na Sheryl Sandberg, ktorá mu pomohla rozbehnúť Facebook. Ale v roku 1976, Jobs nemal koho najať, aby mu pomohol s firmou, ktorá vznikla vďaka novému odvetviu domácich počítačov. Autori knihy hovoria o prvom CEO Apple Michaelovi Scottovi ako o nie príliš dobrom šéfovi. Podľa nich Scott nemal skúsenosti a osobnosť na to, aby bol CEO. On bol predurčený na pozíciu COO. Nedokázal Apple zabezpečiť stabilnú pozíciu, keďže z tohto odvetvia nemal skúsenosti. Nasledujúci šéf Apple, John Sculley, označovaný ako „The Wrong Guy,“ sa obrátil voči Jobsovi v dobe, keď ho vyhodili z jeho vlastnej spoločnosti. Avšak ako Sculley neskôr priznal, to že vyhodil Jobsa bola jeho najväčšia chyba v živote. Po tom ako sa v roku 1997 Jobs vrátil do vedenia Apple, stal sa z neho skutočný šéf. Do spoločnosti si dosadil ľudí, ktorým veril a nechal ich robiť svoju prácu a zasahoval do nej len keď to bolo potrebné. Ron Johnson, ktorý viedol predajne Apple, povedal, že keď sa prvýkrát rozpával s Jobsom v roku 2000, hovorilo sa len o osobných veciach. Johnson hovorí, že Jobsove prvé slová boli o tom, že s ním chce byť dobrý priateľ. Pretože až potom mu bude veriť natoľko, aby ho nemusel neustále kontrolovať a až potom bude vedieť čo má robiť bez toho, aby mu to Jobs povedal.

100271275-john-sculley-cnbc

3. Jobs sa prestal sústrediť na revolúciu a začal sa zaoberať evolúciou

Keď bol Jobs v osemdesiatych rokoch ešte v Apple, chcel tvoriť produkty, ktoré by zmenili svet. Toto bolo však dobré len pre spoločnosť, zatiaľ čo pre Apple to znamenalo finančné straty. Najlepším príkladom toho, čo Jobs robil, je projekt Macintosh. Keď bol v roku 1980 prevelený z Apple Lisa na Macintosh, chcel z tohto stagnujúceho projektu vyrobiť počítač so sumou 1000 dolárov. Avšak rýchlo rozpoznal, že tento pročítač nebude mať cenu len tisícku. Poskladal si tím z ľudí, ktorým dôveroval a hovorilo sa o nich, že patria medzi najlepších v spoločnosti. Na toto minul v tej dobe jeden milión dolárov. Avšak o 4 roky neskôr, Apple vypustil do sveta počítač Macintosh s cenou 1995 dolárov. Po tom, čo Macintosh bol ospevovaný Jobsom ako historický úspech, veľa ľudí hovorilo, že tento počítač bol jednoducho nevýkonný. V tomto období predstavenia Macintosha začali robiť tržby Apple II celkovo až 70% zo všetkých tržieb, aké Apple malo. V rovnakej dobe prišiel na trh aj IBM PC, ktorý viedol k tomu, že Windows sa stal dominantným systémom na trhu. Po tom, ako sa Jobs vrátil do Apple, začal robiť výrazné zmeny. V prvom rade zjednodušil celú produktovú líniu, ktorá obsahovala skutočne veľké množstvo zariadení. Jobs v nej ponechal len štyri. Laptop pre bežných užívateľov a laptop pre profesionálov a počítač pre bežných užívateľov spolu s počítačom pre profesionálov. Neprišiel do Apple so slovami: “ Musíme znovu objaviť koleso!“ Prišiel tam s tým, že musia dôkladne prerobiť ich súčasné produkty. Po tomto otrase v produktovej línii Apple, Jobs s úsmevom v roku 2001 predstavil prvé zo svojich legendárnych zariadení, iPod. Spočiatku bol však Jobs veľmi netrpezlivý. Chcel predstavovať jeden nový produkt za druhým. Neskôr však pochopil, že to nemá zmysel a preto sa začal sústrediť na evolúciu vtedajších zariadení. Aj o 6 rokov neskôr napokon prišiel na trh s novým produktom, ktorý dnes robí väčšinu z tržieb Apple. Bol ním iPhone.

Steve Jobs

Dnes nejčtenější

.