Zavřít reklamu

Únia škôl v Los Angeles sa už dávnejšie vrhla do ambiciózneho projektu, ktorého úlohou malo byť presadenie tabletov iPad v školstve. To, čo znie zaujímavo a čo mohlo potešiť Apple, však nakoniec zlyhalo, keďže niektoré zo zakúpených tabletov zmizli a na iných pre zmenu dokázali študenti obísť nastavenia, ktoré im nastavila škola. Neúspešný projekt sa teda LA Unified School District rozhodol zrušiť a zvažuje, že od Applu vyžiada vrátenie peňazí, pričom sa jedná o sumu vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

Samotný prípad sa však môže vyvinúť veľmi zaujímavo a Apple môže nakoniec skončiť na súde. Projekt mal totiž problémy už od samého začiatku, kedy žiaci dokázali obísť spomínané nastavenia a neskôr školská únia vyhlásila, že si pomýlila výšku peňazí, ktoré je treba vynaložiť do projektu. Vo výsledku tak bol projekt na rok pozastavený a o rok neskôr sa školy rozhodli upustiť od iPadov a nahradili ich Chromebookmi, na ktorých nejde robiť prakticky nič okrem práce s dokumentami a internetom, čo je pre školy samozrejme prospešnejšie.

Nakoniec sa do prípadu zapojila FBI, keďže došlo k špekuláciám o korupcii, čo sa nakoniec ukázalo ako pravda, keďže istý člen predstavenstva, ktorý projekt pretlačil, bol napojený na isté osoby v spoločnosti Apple. Tu došlo k zmluve, vrámci ktorej Apple poskytol iPady a na nich softvér od Pearson, ktorý slúžil na vyučovanie angličtiny a matematiky. Trojročná licencia na tieto programy zvýšila cenu každého iPadu o 200 dolárov. V tomto prípade sa ukázalo, že softvér od Pearsonu nenapĺňal potreby mnohých študentov a aplikácie sa stali prebytočnými. Navyše disponovali interaktívnym obsahom, ktorý sa stal rušivým elementom.

*Zdroj: LA Times

Dnes nejčtenější

.