Zavřít reklamu

lte_logoSúdny spor medzi Applom a Ericssonom sa začína vyvíjať v prospech Ericssonu. Na žalobu zareagoval samotný úrad pre medzinárodný obchod USA, ktorý začal vyšetrovať Apple kvôli tomu, že porušuje 41 patentov súvisiacich s mobilnými technológiami. Ericsson, prekopník vo svete bezdrôtových komunikačných technológií, obvinil Apple z toho, že spoločnosť prestala platiť poplatky za využívanie technológie LTE vo svojich telefónoch. Dôvod je podľa Applu ten, že Ericsson si údajne za používanie technológií pýta priveľkú čiastku a tiež má o sebe nepravdivo šíriť, že jeho technológie sú základným stavebným kameňom pre LTE.

Hlavným dôvodom pre skúmanie kauzy má byť 7 nových žalôb, ktoré podal Ericsson na Apple kvôli „kradnutiu“ technológií. V prípade, že by Ericsson súdny spor vyhral, na Apple by to mohlo mať fatálne následky – v prvom rade by hrozil zákaz predaja iPhone v USA, čo je pre Apple neprípustné. Rovnako je možné, že ITC dočasne zakáže predaj iPhone a iPadu na americkom trhu až do konca vyšetrovania. Obe hrozby môžu donútiť Apple k tomu, aby začal poctivo platiť za technológie, ktoré využíva vo svojich produktoch.

Všetko sa vyostrilo tento rok, keď pôvodná zmluva medzi Applom a Ericssonom z roku 2008 vypršala. Behom posledných dvoch rokov sa spoločnosti snažili dohodnúť na novej zmluve, ale práve to sa údajne nepodarilo kvôli vyššie uvedeným problémom. Čiastka, ktorú mal však Apple platiť Ericssonu, podľa odborníkov nie je vysoká. Je férová pre obe strany a odôvodnená. Švédsky inovátor požadoval od Applu čiastku v rozmedzí 250 až 750 miliónov dolárov ročne.

Ericsson_logo
*Zdroj: PCWorld

 

Dnes nejčtenější

.