Zavřít reklamu

Apple-Pay-1Ač všude pravidelně slyšíme, jak platební systém od Applu okamžitě po představení zaujal pozici dominantní jedničky v pomyslném žebříčku, nedávno vyšlo najevo, že Apple Pay pravidelně používá jen 6% uživatelů. Pozice jedničky neznamená, že by se Apple Pay hodně používalo, znamená to pouze to, že Apple dokázal přeskočit ostatní služby, což ale není takový úspěch. Celý systém mobilních platebních služeb je totiž takový velký nepořádek.

Apple se vyšplhal na první příčku hlavně díky své masivní základně uživatelů, která v USA nemá konkurenci. Důležitá je také jednoduchost a efektivita Apple Pay, která je srozumitelnější než u ostatních platebních platforem. Pořád to ale není ono, což je důvod, proč Apple Pay používá jen 6% majitelů iPhone 6 a 6 Plus. Osobně jsem byl zvědavý, jaká vlastně je ta uživatelská zkušenost při placení za různé produkty či služby, a tak jsem vyrazil do ulic Seattlu ve státě Washington v USA a zjišťoval, kde se dá pomocí iPhonu 6 Plus platit. Výsledek nebyl příliš pozitivní, posuďtě sami.

Hlavní problém je samozřejmě v rozšířenosti. Platební terminály, které by dokázaly komunikovat s NFC v těle iPhonu, se nachází pouze na několika místech. Chce to tak hledat a porozhlížet se po obchodech, což rozhodně není dobrá vizitka. Uživatelé si Apple Pay oblíbí jedině tehdy, kdy budou mít jistotu, že s mobilem mohou platit takřka všude, a to teď neplatí. Všechno chce čas, spoustu času, což je samozřejmé vzhledem k tomu, že Apple Pay je služba představená v září 2014. Obchody měly tak opravdu krátký čas pro adopci terminálů a veškerého zařízení. Pomoct by měly i nové samolepky Apple Pay, které před pár dny Apple začal zadarmo obchodům nabízet. To bude velká pomoc, jelikož uživatel bude jasně vědět, že dané místo Apple Pay podporuje.

Apple Pay

Bohužel rozšířenost není jediný problém, který momentálně brání Apple Pay v rozletu. Ač slavný obchody s elektronikou RadioShack, fast-foody Subway či drogérie Walgreens veřejně oznámili, že Apple Pay s okamžitou platností podporují, realita je jiná. Po mých zkušenostech je bilance platebního systému od Applu katastrofální. Během jednoho dne jsem zavítal do deseti obchodů, které by měly být vybaveny potřebným zařízením. Výsledek? S Apple Pay jsem úspěšně zaplatil jen v pěti obchodech. 50% úspěšnost rozhodně není něco, co by uživatele iPhonu přinutilo Apple Pay používat.

Ve dvou obchodech sice terminál byl a vše by mělo fungovat, ale zaměstnanci si nevěděli rady s tím, co vlastně pro potvrzení platby udělat. Jinde zase terminál nefungoval. Poté platba proběhla, ale nepřišlo potvrzení, a tak zaměstanec raději celou transakci zrušil. Jasně, vím, že to chce čas. Na druhou stranu je vidět, že je to všechno jeden velký nepořádek, což ale není jen chyba Applu. Zaměstnanci by měli vědět, jak se službou pracovat. Pro to ale potřebují praxi. Tam, kde jsem pomocí Apple Pay v pořádku zaplatil, bylo na zaměstnancích vidět, že to je nezvyklý způsob placení. Je tak zřejmé, že Apple Pay se zatím moc neujalo, alespoň na místech, která jsem navštívil. Seattle je ale velkoměsto, není to žádná vesnice v Severní Dakotě. Služba by tak měla bezproblému fungovat.

Tak či onak si myslím, že se služba po nějakém čase uchytí. Nebude to ale bezproblémová jízda. Apple pro větší rozšíření toho na druhou stranu dělá dost. Jednak, jak už bylo řečeno, Apple pošle obchodům samolepky. Co je ale podle mého názoru důležitější je na Spring Forward eventu oznámená spolupráce mezi Applem a Coca-Colou, která zajístí, že 100 000 automatů po celých Spojených Státech bude vybeno terminály pro podporu Apple Pay. To jednak podporuje povědomí o Apple Pay, ale hlavně to představuje parádní možnost si Apple Pay vyzkoušet. Spousta lidí nechce platební platformu od Applu používat jednoduše proto, že se stydí a nechce v krámu zdržovat vyptáváním se na to, jak to celé vlastně funguje. Automaty od Coca-Coly tak jsou perfektním místem pro výuku a vyzkoušení Apple Pay. Další kapitolou je vydání Apple Watch, které bude podporovat výrobce v tom, aby službu adoptovali, propagovali a naučili se s ní zacházet. Vše chce jen čas.

youll-be-able-to-make-payments-with-apple-pay-just-tap-your-watch-against-one-of-those-nfc-payment-pads

Dnes nejčtenější

.