Zavřít reklamu

th2_6d922d7a7ba75fedc1762d399c3ae0cbdf27cd8f57707990a10217179c68ac84NTFS je najrozšírenejšie formátovanie externých diskov, ktoré používa systém Windows. Pomocou tohto formátovania môžete bez problémov prenášať súbory medzi počítačmi s operačným systémom od Microsoftu bez toho aby ste sa museli strachovať či bude Váš počítač podporovať tento formát alebo nie. Avšak ak by ste chceli s takto naformátovaným diskom prejisť na Mac vyskytol by sa Vám menší problém. Mac ako taký totiž tento spôsob formátovania nepodporuje.

Mohlo by sa Vám teda jednoducho stať, že by ste síce súbory na tomto disku prečítali, no nevedeli by ste ich kopírovať, vymazať a taktiež by ste na disk nevedeli nič zapísať, keďže operačný systém OS X podporuje formátovanie HFS+. No, čo ak by ste predsa len chceli pracovať s takýmto diskom na Macu? Po novom je tu riešenie. Nemusíte disk nijako preformátovávať a tým pádom sa nemusíte báť straty Vašich súborov. Partia vývojárov sa rozhodla tento problém vyriešiť a vyvynula program s označením Paragon NTFS for MAC. Ako už z názvu plynie, tento softvér je plne kompatibilný s operačným systémom OS X.

Šifrovanie NTFS bolo predstavené spoločnosťou Microsoft už za čias systému Windows NT 3.1, no výraznú popularitu si získalo až pri predstavení Windows 2000 a neskôr XP. Jeho hlavnou výhodou je fakt, že môžete prenášať súbory, ktoré sú väčšie ako 4 GB. Paragon NTFS bohužiaľ nenájdete na Mac App Store, no stiahnuť si ho môžete priamo zo stránok vývojárov za cenu 19,99$ alebo je k dispozícii aj 10-dňová trial verzia, za ktorú nezaplatíte nič. S týmto programom budete môcť pracovať na Macoch so systémom OS X 10.5 a novším.

Po nainštalovaní tohto systému sa Vám objaví ikonka NTFS v nastaveniach. Ak ste sa rozhodli len pre 10-dňovú verziu nemusíte nič nastavovať a môžete začať hneď pracovať aj s diskami v tomto formátovaní. Ak ste si ale zakúpili plnú verziu za cenu 19,99$ musíte zadať sériové číslo a tým aktivovať tento program. Prenosové rýchlosti sú potom totožné ako pri HFS+, čo znamená, že sa nemusíte obávať straty rýchlosti zápisu a čítania Vášho disku.

paragon3

Dnes nejčtenější

.