Zavřít reklamu

COOKOO 2 Watch - iconApple Watch se začnou prodávat ve vybraných zemích již v druhé polovině dubna a mnozí se jich jistě nemohou dočkat. Ovšem okolo jablečných hodinek se utvořily dva respektive tři tábory. První si je zajísté koupí, druhému to přijde naprosto zbytečné a drahé a ti třetí zatím neví, k čemu by jim chytré hodinky od Applu byly, tudíž se rozhodnou až za nějaký čas po vydání. Pro ty, kterým přijdou Apple Watch drahé a chtějí se spíše porozhlédnout po levnější variantě, která však umí o něco méně, přinášíme recenzi Cookoo 2 Watch, tedy klasických hodinek, které upozorňují na notifikace, jsou podstatně levnější a vydrží vám na baterii několik měsíců.

Cookoo 2 Watch je nástupce svého ne příliš povedeného předchůdce. Hodinky disponují jak běžným ručičkovým ciferníkem, tak i displejem, který vám ukáže čas v digitální podobě. Oba systémy běží zcela odděleně a napájí je samostatná baterie. Obě baterie jsou po odejmutí spodního víčka vyměnitelné. Baterie, která pohání obyčejné hodinky vydrží přibližně 3 roky a baterie pohánějící displej, který ukazuje digitální čas, notifikace a zajišťuje propojení s telefonem vydrží několik měsíců, což je přijemné, protože se nemusíte starat o žádné nabíjení a baterii koupíte za 30 Kč.

Mnohé jistě zajímá, jak je to s odolností hodinek. Co se týče voděodolnosti, tak vás pravděpodobně potěším. Hodinky jsou odolné proti stříkající vodě, nevadí jim mytí rukou, rekreační surfování, plavání, ani potápění. Výrobce udává voděodolnost do 100 metrů, což mnohdy postačí. Z jakého materiálu je vyrobeno sklíčko hodinek uvedeno není, ale působí pevně a celkově by se vám hodinky při pádu jen tak rozbít neměly.

Design: Nikoho neurazí
Cookoo 2 Watch Sport Chick black
, tedy konkrétní model, který jsme testovali, jsou po designové stránce poměrně povedené hodinky a neurazí žádného muže. Ačkoli jsou určeny na sport, což nám napovídá i samotný název, tak se zajisté hodí i k běžnému nošení k elegantnějšímu oblečení. Samotný ciferník působí masivně a po nasazení na hubené zápěstí poměrně velce, avšak nejedná se o žádný extrém a spíše záleží na tom, kdo co upředňostňuje. Konkrétně u tohoto modelu naleznete gumový řemínek, který je vhodnější při sportování, ovšem zachytává se na něm více prach a nečistoty. Po stranách ciferníku se nacházejí čtyři tlačíka, pomocí kterých ovládáte notifikace, můžete přepínat hudbu a podobně. Samozřejmě na pravé straně naleznete tradičně korunku, která však slouží jen k tomu, aby bylo možné si přeřídit analogové hodiny.

COOKOO 2 Watch 2

Funkce: Je jich dostatek, ale stejně něco chybí
Cookoo 2 Watch
, jakožto chytré hodinky, toho příliš mnoho neumí, ale za cenu, za kterou se prodávají a vzhledem k tomu, že se spíše jedná o běžné hodinky, by se dalo říci, že toho umí poměrně hodně. Apple Watch a jiné chytré hodinky s Android Wear v nich ale nehledejte. Cookoo 2 Watch umí zobrazovat notifikace, které vám dorazí na mobil a ihned vzápětí vás upozorní díky Bluetooth i samotné hodinky. Upozornění je okamžité a to i v momentě, kdy nemáte telefon zrovna u sebe, ale jste například ve vedlejší místnosti, než se telefon nachází. Hodinky umí upozornit na příchozí hovor, sms, události kalendáře, email, budík a vybitou baterie a nakonec i na notifikace například z aplikací jako je Messenger, Whatsapp, Instagram a všechny další. V případě sms a iMessage vám hodinky dokonce zobrazí i text na svém displeji a to i s českými znaky. Mnoho znaků se však na malý displej nevejde, a tak je nutné si ho často posouvat. Pro všechny výše vyjmenované notifikace se na hodinkách zobrazí samostatná ikona a pro univerzální aplikace jako je Whatsapp, Facebook Messenger atd. zde naleznete jednu ikonu, pod kterou se všechny tyto notifikace zobrazí. Je-li jich více, tak se zobrazí číslovka s počtem notifikací na displeji.

Co bych však hodinkám vytknul, je jejich hlasitost zvuku a síla vibrací při upozorňování na notifikace. Vibrace nemáte prakticky možnost při nasazených hodinkách na zápěstí cítit, jelikož jsou tak slabé, že je musíte očekávat, abyste je ucítili. Co se týče zvuku, tak ten je o něco lepší, ale spíše je nevýhoda, že se nedá hlasitost upozornění nijak nastavit v aplikaci pro telefon, která je pro hodinky určena, ani na samotných hodinkách nedokážete hlasitost zvýšit, pouze zvuk úplně vypnout. V případě vibrací nepomohla ani koupě nové kvalitní baterie, avšak zvuk se zlepšil a byl slyšet i v případě, kdy jsem měl sluchátka v uších a jel jsem autobusem.

Kromě upozorňování mají hodinky ještě pár dalších funkcí. Tou první je možnost pozastavit, posunout a zastavit skladbu v aplikaci Hudba. Není nutné vůbec vytahovat mobil, stačí na hodinkách stisknout tlačítko nebo jejich kombinaci a úkon se provede. Všechny tři vyjmenované funkce fungují na mobilním telefonu s iOS, na Androidu jde pouze hudba pozastavit.

Další funkcí je nechat si přehrát zvuk na vašem mobilním telefonu v případě, kdy ho nemůžete najít, musíte však být opět v blízkosti telefonu, ale tato funkce se hodí v momentě, kdy nemáte na telefonu zapnutou Wi-Fi nebo mobilní data, abyste si mohli nechat přehrát zvuk ze služby Find My iPhone, avšak to ho můžete i jednoduše prozvonit.

Třetí bonusovou funkcí je možnost pořízování fotografií pomocí hodinek a vašeho iPhonu. Hodinky tak slouží jako spoušť a funkce se hodí zejména v případě, kdy chcete vyfotit svojí fotografii z větší dálky. Malou nevýhodou však je to, že musíte zapnout fotoaparát přímo v aplikaci hodinek na telefonu, v defaultní aplikaci Fotoaparát tato funkce nefunguje.

Poslední asi nejzajímavější funkcí tohoto sportovního modelu je krokoměr. Data se odesílají do telefonu, kde si je můžete nechat zobrazit i více dní dozadu a celkově se můžete kouknout, jak jste byli aktivní. Na základě kroků a rychlosti vašeho pohybu se vyhodnotí, kolik kalorií jste spálili, kolik kilometrů jste ušli a jak moc aktivní jste byli. Vše je ještě zobrazeno v jedoduchém grafu.

Aplikace CONNECTED WATCH: Tak trochu nutnost
Toto téma jsme již tak trochu nakousli v předchozích odstavcích, ale rád bych aplikaci ještě více představil a přiblížil. Dalo by se říci, že aplikace není tak úplnou nutností a hodinky lze používat i bez ní, stačí je v nastavení bluetooth spárovat a už vás budou upozorňovat na notifikace z telefonu. Abyste však získali všechny funkce a všechny možnosti nastavení, tak je nutné si aplikaci nainstalovat, jelikož na hodinkách nenastavíte prakticky nic.

CONNECTED Watch

Kromě výše zmíněných funkcí jako vyhodnocení a zobrazení aktivity, a spuštění fotoaparátu pro pořizování fotografií pomocí hodinek, v aplikaci naleznete ještě další funkce jako statistiky notifikací, kde se ve sloupcovém grafu zobrazuje, na které notifikace jste byli upozorňováni nejčastěji. Samozřejmě v aplikaci najdete i možnost povypínat jednotlivé typy notifikací nebo vypnutí možnosti ovládat hudbu a nastavení příkazu pro spuštění funkce Find my Phone. Aplikace obsahuje i možnost nastavit si budík, kdy při jeho spuštění budete upozornění jak na mobilu, tak na samotných hodinkách. Stejně jako Find my Phone funguje i opačně funkce Find COOKOO watch, kdy na sebe hodinky začnou upozorňovat, abyste je našli.

To je však vše, co aplikace nabízí a je tedy toho poměrně málo. Nenáročným uživatelům to zajisté stačí, avšak nám náročnějším nějaké to rozšířenější nastavení a více možností chybí. Osobně bych nejvíce vytkl absenci nastavení zvuků a vibrací hodinek. Omezené nastavení tlačítek také přilíš na hodnotě nepřidá a kromě zapnutí nebo vypnutí jedné funkce pro určité gesto, které se navíc kreje s jiným, tu nenaleznete žádnou jinou možnost, jak si nastavit čtveřici tlačítek, kterými hodinky disponují.

CONNECTED watch 2
Resumé
COOKOO 2 Watch jsou jednoduché hodinky s jednoduchými funkcemi. Vypadají elegantně, masivně, kvalitně a hodí se prakticky každému muži. Upozorňování na události je rychlé, bezproblémové a kvalitní. Výdrž hodinek je úctyhodná a baterii nebudete muset měnit tak často a ani za ni přiliš nezaplatíte. Funkce jako krokoměr a počítání vydaných kalorií je spíše okrasnou a na opravdové využítí pro sportovce jsou nedostatečné. COOKOO 2 Watch se tedy hodí spíše pro nenáročné uživatele, kteří si chtějí pořídit hodinky, které je pohotově upozorní na notifikace z telefonu, avšak více toho od nich neočekávají. Rozhodně se nejedná o náhradu za Apple Watch a jimi podobné, ale spíše o jejich několikrát levnější a jednodušší variantu.

COOKOO 2 Watch 3
COOKOO 2 Watch 1

1975 1983

Dnes nejčtenější

.