Zavřít reklamu

ResearchKitVrcholní manažéri spoločnosti Apple, Jeff Williams a Bud Tribble, už po predstavení ResearchKitu zorganizovali Q&A konferenciu pre zamestnancov, ktorí sa chceli dozvedieť niečo viac. Vďaka otázkam zamestnancov, ktorých bolo mnoho, sme sa mohli dozvedieť trochu viac z minulosti celého projektu, ktorý je už druhým open-source projektom Applu a dúfame, že tentoraz sa slová naozaj vyplnia a ResearchKit sa dostane aj na Android a Windows, čím sa môže výskum chorôb ešte viac urýchliť. Samotný Bud Tribble, ktoý je dnes viceprezidentom softvéru, pracoval v minulosti ako doktor a vybavoval partnerstvá potrebné pre HealthKit a ResearchKit.

Rozhranie ResearchKit malo vzniknúť v čase, kedy spoločnosť pracovala na HealthKite a je prakticky výsledkom HealthKitu. V čase, kedy sa Apple stretával s profesionálmi kvôli aplikácii Health, niektorí vyhlásili že „niečo z toho by bolo skvelé pre výskum“. Odborníci sa s Applom podelili o problémy, ktoré strpčujú lekársky výskum a spoločnosť nad nimi začala intenzívne uvažovať. Dokonca tak, že im chcela okamžite pomôcť a to megalomanským spôsobom. Svoje na tom spravil aj práve bývalý doktor Bud Tribble, ktorý si je vedomý výziev vo výskume a veril, že Apple by ich vedel vyriešiť. Prakticky sa dá povedať, že Tribble dal projektu zelenú.

Apple k tomu motivovala aj skutočnosť, že pacient je najdôležitejšou zložkou v medicíne a verí, že pacienti by sa mohli vďaka iPhonu viac angažovať do boja proti svojim ochoreniam a zároveň pomôcť ostatným, ktorí nimi trpia – ako napríklad Parkinsonom. Navyše verí, že vďaka jej telefónom sa to dá spraviť jednoducho, ľahko a nerušene. So stovkami miliónov užívateľov iOS to zároveň symbolizuje obrovský potenciál a je vidieť že na tomto tvrdení je predsa len niečo pravdy – veď len v prvý deň prekonali ResearchKit aplikácie viac ako 10 000 stiahnutí.

Počet stiahnutí sa môže navyše vďaka open-source dramaticky zvýšiť, až budú aplikácie dostupné aj v Google Play. A práve open-source model je vec, ktorú Apple skutočne chcel použiť: „Ak niekto vynájde nový spôsob ako merať vplyv Parkinsonovej choroby, môžu tento modul vložiť do ResearchKitu, aby ho mohli využívať aj ďalší výskumníci. V podstate je to skvelá kombinácia motívov Applu a spôsobu, akým pracujú výskumníci. Takže je to veľmi otvorené kolaboratívne prostredie.“ Williams doplnil, že rozhranie mohlo byť pokojne uzavreté, ale to nie je princípom: „Toto je o boji proti chorobám. A ak príspevky z inej platformy dokážu zachrániť čo i len jeden život, znamená to že to naozaj stálo za to.“

Williams nakoniec odhalil, že vývoj ResearchKit prebiehal na tej najosobnejšej úrovni, akú kedy zažil, pretože „mnohí z nás boli týmito ochoreniami ovplyvnení a tak je tu veľmi silné osobné spojenie.“ Dodal, že tím, ktorý na rozhraní pracoval, vyzeral, že bol týmito ochoreniami naozaj ovplyvnený. Hneď na úvod je k dispozícii 5 aplikácií, ktoré majú za cieľ pomáhať pri výskume astmy, Parkinsona, cukrovky, rakoviny prsníka a kardiovaskulárnych chorôb. Aplikácie sa volajú Asthma Health, Parkinson mPower, GlucoSuccess, Share the Journey a MyHeart Counts. Platforma bude sprístupnená až budúci mesiac.

ResearchKit
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.