Zavřít reklamu

steve_jobs To, že Steve Jobs bol jedným z najväčších vizionárov histórie je každému snáď jasné. Knihy pre začínajúcich manažérov sú plné jeho myšlienok a odkazov na jeho osobu. Dokázal od základov prebudovať stagnujúci svet IT v 80. rokoch minulého storočia, za čo sme mu nepochybne všetci doterz vďačný. Nebyť tohto muža, ktorý sa nebál bezhlavo vstúpiť do boja s IBM, možno ešte dnes by sme pracovali na počítačoch s príkazovým riadkom. Našťastie sa tak nestalo a preto si v súčasnosti môžeme vybrať s veľkého množstva rôznych systémov a aplikácií.

Avšak boli aj produkty, ktoré by Apple za Jobsovho života asi nikdy nepredstavil. On sám totiž vyslovene zavrhoval malý iPad, pretože sa mu 9,7 palcové zariadenie zdalo ideálne na prácu s akýmkoľvek obsahom. Taktiež sa verejne vysmial phabletom s tým, že nikto nepotrebuje veľký telefón. No a dnes už môžeme pracovať na malom iPade alebo telefonovať z veľkého phabletu menom iPhone. Veľa priaznivcov televíznej techniky asi sklamú Jobsove myšlienky a slová, v ktorých sľúbil, že Apple nikdy nepredstaví televízor.

Jobs prišiel s veľmi veľa produktmi, ktoré dokázali zmeniť svet technológií. Za všatko hovorí uvedenie revolučných počítačov iMac z konca minulého storočia, na ktorých precujeme do dnes. Samozrejme sa na nich veľmi veľa vecí zmenilo, no pôvodná myšlienka zostáva zachovaná naďalej. Nepochybne revolučným zariadením, ktoré zmenilo hodubný priemysel bol iPod predstavený v roku 2001. Masy ľudí si mohli dovoliť nosiť ich celú hudobnú knižnicu vo vrecku, čo bolo v tej dobe niečím nevídaným. Azda najdôležitejší produkt, ktorý Jobs vymyslel a predstavil bol iPhone. Zaradenie, ktoré v dnešnej dobe robí väčšinu zo ziskov Apple. Jobs nikdy nevymyslel dotykový telefón. On ho len priniesol ľudom tak ako si myslel, že je to pre nich najlepšie. A nemýlil sa. Od predstavenia iPhone už uplynulo 8 rokov sa za tú dobu nebolo uvedené od žiadneho výrobcu nič revolučnejšie. Jobs viedol Apple smerom, ktorý bol orientovaný na vytváranie nových možností vo svete IT.

Ako sa nechal Tim Cook v istom rozhovore o Jobsovi počuť, pre Steva bolo najväčším hnacím motorom v jeho práci to, že vedel, že skôr či neskôr zomrie. Preto sa snažil robiť život ľuďom omnoho jednoduchší. Čo však sám odmietal bolo to, že by Apple niekedy predstavil televízor. Podľa neho to bolo odvetvie priemyslu, ktoré sa už nemôže posunúť ďalej a nie je tam čo ďalej vymýšlať. Navyše trh bol už natoľko zaplnený, že nebol pre Jobsa tak lukratívny ako napríklad trh s tabletmi či smartfónmi. Aj toto môže byť jeden z dôvodov prečo Apple doposiaľ nepredstavil svoj vlastný televízor aj keď sa už nejaký ten piatok živo diskutuje o tom, že Apple naozaj na niečom takom pracuje. Nezabudnime, že to čo nechcel a nepripúšťal Steve Jobs sa môže stať realitou nakoľko veľa produktov za svojho života zmietol zo stola, no v posledných rokoch sme sa ich od Apple dočkali.

apple-ceo-steve-jobs-holds-ipad-at-news-conference

Dnes nejčtenější

.