Zavřít reklamu

iPad mini 3Analytická spoločnosť IDC aktualizovala svoju 5-ročnú predpoveď ohľadom trhu tabletov. Údaje sa rozhodla aktualizovať po tom, ako sa ukázalo, že trh tabletov počas celého roku 2014 klesal a tak sa očakáva, že ani tento rok sa nedočkáme nejakej drastickej zmeny. Firma očakáva, že počas tohto roku bude predaných 234,5 miliónov tabletvo, čo predstavuje nárast o 2,1%. Pritom očakáva, že dominantnou platformou bude Android a šťastie sa usmeje aj na Microsoft, ktorého podiel by mal začať rásť kvôli sile univerzálneho systému Windows 10. Do roku 2019 by mali tablety s Windows takmer strojnásobiť svoj podiel, zo súčasných 5,1% na 14,1%.

iPady bude však naďalej čakať celkom smutný rok a IDC ho dokonca prirovnala k najslabšiemu článku na trhu. Vraví, že tablety od Applu do roku 2019 znížia svoj podiel zo súčasných 27,6% na 23%. Že iPad nečaká príliš šťastný rok, naznačil investorom aj samotný Tim Cook a finančný riaditeľ Applu Luca Maestri behom hovoru s investorm. Potvrdili, že v blízkej dobe nečakajú žiadnu dramatickú medziročnú zmenu. No Apple by mal aj napriek tomu pracovať na dvoch novinkách, na 12″ iPade Plus a na iPade mini 4 s výkonnejším hardvérom. Ten by bolo možné pokladať za plnohodnotného nástupcu iPadu mini 2, keďže minuloročný model priniesol doslova iba Touch ID.

Microsoft však čaká rast kvôli tomu, že nový systém sa poučil z chýb predchodcu a dostávame systém, ktorý sa sám dokáže adaptovať podmienkam. Ak je nainštalovaný na tablet, spozná to a bude sa chovať inak, ako keď k nemu pripojíte klávesnicu a myš, alebo ho nainštalujete na PC. Práve táto schopnosť adaptovať sa a zároveň kompatibilita softvéru zabezpečia, že Microsoft čaká naozaj úspešný progres. „Microsoft začal robiť množstvo dobrých vecí a veríme, že vydanie Windows 10 na konci roku nebude mať len značný vplyv na trhový podiel spoločnosti, ale na celý priemysel,“ uviedol Jean Philippe Bouchard, „Momentálne je dopyt po platforme, ktorá vie poskytnúť rovnakú produktívnu skúsenosť na viacerých druhoch produktov, a veríme že Microsoft má veľký potenciál získať niečo z tohto podielu.“

IDC iPad 2015
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.