Zavřít reklamu

iOS 9Apple v súčasnosti pracuje nie na jednej, nie na dvoch, ale rovno na troch verziách operačného systému iOS! Podľa toho, čo vieme, tak okrem aktualizácie iOS 8.3 má pracovať aj na verzii iOS 8.4, ktorá bude predstavená najskôr na WWDC a prinesie inovovanú službu Beats Music. No a ako to býva každý rok, aj tento rok môžeme čakať úplne novú verziu systému, ktorá nesie názov iOS 9. O nej sme mali možnosť počuť, že sa bude zameriavať primárne na opravu chýb, zlepšenie stability a plynulosti, ale nejaká menšia zmena dizajnu by možno nezaškodila.

A ako by mohol budúci systém vyzerať? Na to sa už pozrel Ralph Theodory, ktorý na svojom YouTube kanáli zverejnil zaujímavý 6-minútový klip, v ktorom prezentuje zrejme ten najzaujímavejší koncept operačného systému. Ukazuje nám, že iCloud by mohol vyzerať inak a mohol by upozorňovať na kritický stav batérie v ostatných zariadeniach (napríklad Apple Watch by vás upozornili na to, že váš iPhone je takmer vybitý) a tiež by ste v ňom našli záznamy činnosti, takže ak vám prišiel e-mail o prihlásení sa do iCloudu a nie ste si istí, kto to bol, môžete to zistiť. Koncept taktiež premení aplikáciu „Tipy“ na celosystémovú a tak, pri prvom používaní, sa vám budú v aplikáciách nachádza rôzne užitočné tipy. Funkciu by sme mohli vypnúť v nastaveniach.

Čo sa mi osobne na novom koncepte páči, je inovovaný Spotlight, ktorý by bol o niečo bohatší a mohli by ste ho používať aj pri používaní iných aplikácií. Koncept tiež ukazuje, že by doň bolo možné pridávať rozšírenia z aplikácií ako je Wikipedia Mobile či Twitter, ktorý by vám umožnil vyhľadávať novinky z Twitteru bez nutnosti zapnúť aplikáciu. Aj bez nej by ste však mohli vyhľadávať #obsah. Dokonca by ste mohli používať funkciu Silent Siri, čo by umožnilo dávať asistentke príkazy napísaním, čo si môže nájsť využitie na miestach ako je knižnica alebo škola, kde si potrebujete niečo rýchlo overiť a zároveň nechcete rušiť chod vyučovania svojim „kecaním“ do mobilu. No hlavne by ste všetko našli na prvý pokus, keďže aj dnes má Siri problémy s tým, čo hovoríte. Osobne si však viem predstaviť, že takto bude fungovať Siri na Mac, ak sa ju Apple rozhodne niekedy vytvoriť.

Ďalšia zaujímavá vec, ktorá by sa však týkala hlavne iPhone 6 Plus, je koncept Multi-Apps, ktoré vyzerajú na videu celkom prakticky. Nie som totiž prvý ani posledný, kto si na mobile pozrel video z YouTube a popri tom mu niekto napísal na WhatsAppe alebo Messengeri a prepínanie sa medzi dvoma aplikáciami by bolo v tomto prípade nepraktické. Avšak, stačilo by zapnúť Reachability a do nevyužitého tmavého priestoru by ste pridali ďalšiu aplikáciu, ako napríklad ten YouTube. Videli by ste jednak video a jednak správy od človeka, ktorý vám ho poslal. Táto funkcia by však mohla byť používaná aj v kombinácii s inými aplikáciami.

Dnes nejčtenější

.