Zavřít reklamu

Macbook proApple během pondělního večera nejen, že představil zbrusu nový počítač s označením MacBook, ale aktualizoval také stávající MacBooky Air a MacBooky Pro. Právě 13″ MacBook Pro s Retina displejem je první počítač na světě, který nabízí zbrusu nový trackpad s označením Force Touch trackpad. Ten nabízí zcela nový zážitek z ovládání a rozepíšeme se o něm podrobně v samostatném článku, jelikož se jedná o skutečně významnou novinku, která ovlivní svět MacBooku na příští roky.

Nový MacBook Pro 13″ však získal také o něco silnější hardware, než předchozí model a tak zatím co loňský model nabízel Intel Core i5 na frekvenci 2.6 Ghz s Turbo Boost až 3.1 Ghz, novinka nabízí procesor Intel Core i5 na frekvenci 2.7 Ghz s Turbo Boost 3.1 Ghz. změnila se také grafická karta a to z předcohzí Intel Iris Graphics na novou Intel Iris Graphic 6100. Nás tedy zajímalo, zda se tyto téměř zanedbatelné změny projeví také v samotném výkonu počítače. Apple však udělal ještě jednu změnu a o té si povíme hned v následujícím odstavci. Použili jsme tedy tradiční testování pomocí aplikace GeekBench, která měří takzvaný surový výkon počítače a pomocí aplikace Black Magic, která měří výkon disku.

Oba počítače jsme porovnávali zcela nové s nejnovější verzí operačního systému OS X 10.10.3 a bez jakéhokoli běžícího procesu kromě těch, které vyžaduje OS X. Počítače byly tedy ve stejných podmínkách a tak rozhodoval skutečně jen jejich výkon. Jak se ukázalo, to co Apple příliš nepropagoval, tedy abych byl přesný, propagoval ale tak, že to zapadlo prachem ostatních informací, je ta největší revoluce za posledních pár let, která se v oblasti MacBooku udála. Novinka má totiž extrémně rychlou paměť a to dokonce dvojnásobně rychlejší, než jakou nabízí předchozí generace! Předchozí generace zapisovala vysokou rychlostí 308 MB/s a číst jste dokázali rychlostí až 665 MB/s. Zdá se vám to rychlé? Tak na to zapomeňte, protože srovnávat model z roku 2014 s modelem z roku 2015, je jako srovnávat Porsche 911 a Veyron. Novinka čte neuvěřitelnou rychlostí 1257 MB/s a zapisuje 643 MB/s, což je skutečně nevuěřitelná rychlost!

MacBook Pro 13″ 2015 GeekBench

MBP2015
 

MacBook Pro 13″ 2014 GeekBench

Macbook Pro 13 2014 Geekbench

MacBook Pro 13″ 2015 Black Magic

MBP2015BLACK MAGIC

MacBook Pro 13″ 2014 Black Magic

Macbook Pro 2015 Black Magic

Dnes nejčtenější

.