Zavřít reklamu

ciaAmerická informačná služba CIA mala podľa Edwarda Snowdena pracovať niekoľko rokov na prelomení zabezpečenia systémov v zariadeniach spoločnosti Apple, ako je iPhone, iPad alebo dokonca Mac. Snaha o prelomenie bola naozaj usilovná, čomu podľa Snowdena nasvedčujú uniknuté dokumenty z internej databázy článkov vládnej agentúry. Istú snahu o prelomenie šifrovania na iOS zariadeniach mala CIA prezentovať na svojej každoročnej konferencii Jamboree.

Výskum sponzorovaný americkou vládou mal študovať fyzické aj neinvazívne techniky prelomenia ochrany systému iOS. Cieľom bolo nájsť spôsob, akým by mohli špióni implementovať do Apple produktov škodlivý kód, ktorým by mohli preskúmať ostatné potenciálne chyby v zabezpečení. Jedným zo spôsobov bolo vytvorenie modifikovanej verzie Xcode, ktorá by prelomila ochranu aplikácií v momente ich vytvorenia, pričom tento kód by sa mohol ľahko dostať do akejkoľvek novo vytvorenej aplikácie.

Vládny trójsky kôň by umožnil kradnúť heslá a správy z infikovaných zariadení a zároveň by mohol donútiť všetky aplikácie, aby posielali dáta na odpočúvanie. Našťastie, táto technika prepašovania vlastného kódu k vývojárom je celkom neúčinná. Xcode je totiž distribuovaný samotným Applom a nie je jasné, akým spôsobom by chcela CIA nechať vývojárov prejsť na chybnú verziu softvéru. Agentúra tiež vytvorila vlastnú verziu aktualizačného nástroja v OS X, ktorý by umožnil nainštalovať na počítače Keylogger. No odkedy je aktualizačná utilita súčasťou Mac App Store, ani tento spôsob nie je na najnovších systémoch účinný. CIA sa pochopiteľne k situácii odmietla vyjadriť.

iPhone 6 versus iPhone 6 plus
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.