Zavřít reklamu

MacBook
Všichni věděli, že nám Apple sděli informace o Apple Watch, o novém MacBooku se ale pouze spekulovalo. Nakonec jsme se i tohoto zařízení dočkali. Reakce jsou různé. Všichni oceňují krásu tohoto 12-palcového zařízení, na druhou stranu jsou všichni trošku zklamáni z ceny a hlavně jen jednoho portu. Ten je sice parádní, jelikož se postará o většinu toho, co potřebujete, někdy to může být ale poměrně nepraktická záležitost. Tak či onak, pojďme se podívat na to, co o nejnovějším členovi rodiny MacBook říkají ti, co měli možnost si ho vyzkoušet.

Začněme u TechnoBuffalo, které dalo dohromady hands-on video, které zkoumá všechny nové funkce a části tohoto produktu, včetně nové klávesnice či USB-C portu. Video také ukazuje dechberoucí tenkost.

Dana Wollman z Engadget říká, že nový MacBook dělá z jeho staršího bráchy Air starou a těžkou věc (což prostě nechápu, já používám Air každý den a neustále se i po třech letech pozastavuju nad jeho skvělými kompaktními rozměry). Wollman dále podotkla, že nejdříve byla skeptická k nové „Butterfly” klávesnici, po pár minutách si na tento nový systém ale zvykla a chválí si ho.

„I přesto, že klávesy na klávesnici jsou opravdu ploché, tak nejsou měkké a stále poskytují kvalitní odezvu, kterou ucítíte, když je stisknete. To znamená, že dokážu psát rychle a vím, že nevynechám žádnou klávesu a že se většina stisků zaznamená. Kdyby se jednalo o jiné zařízení, tak bych nejspíše nevědomě začala hledat klávesy, abych se poté nemusela vracet a text přepsat. Byla jsem připravená toto dělat i u MacBooku, ale rychle jsem si zvykla, zrelaxovala ruce a došlo mi, že vlastně nemusím pracovat tak tvrdě. I tak by si ale uživatelé starších MacBooků měli připravit na to, že si budou muset zvykat na tuto jinou klávesnici.”

MacBook keyboard

Dieter Bohn z The Verge říká, že nový MacBook je tak moc směšně tenký a lehký, že tomu nemohl uvěřit. Byl také ohromen „šíleně tenkým” 2304 x 1440 rozlišením. Trackpad je podle něho přesný, ale systém Force Click prý není moc intuitivní. Uživatelé si tedy budou muset zvykat.

„Stisknete opravdu tvrdě a pokračujete v tlaku, jako byste prováděli karate se svým prstem a chtěli udeřit nějaký bod pod trackpadem. Když to uděláte, tak ucítíte lehké druhé stisknutí, a ta-dá, aktivovali jste force click. Je poněkud divné, že společnost, která je známá pro to, že nechtěla víc jak jedno tlačítko na své myši, se najednou zaměřila na přidání takového způsobu interakce s trackpadem.”

Sean Hollister z Gizmodo byl též ohromen tenkostí MacBooku. Napsal, že měl pocit, jako by v ruce nedržel vůbec nic. Na druhou stranu se mu ale nelíbila klávesnice, která je podle něho až moc tenká, a tak si MacBook „komplétně nezamiloval.” Displej je podle něho nádherný. Také se mu zamlouvá nová technologie Force Touch.

„Nový Force Touch na eventu zněl zvláštně… ale zamiloval jsem si ho. Hodně jsem si ho zamiloval. Ne proto, že je jednoduché ho stisknout jako u starých notebooků, protože to není jednoduché, ale proto, že je opravdu chytrý. Zapoměntě na copy/paste u zadávání adresy či eventů do kalendáře: Mac OS je teď dostatečně inteligentní, aby to udělal automaticky za vás. Prostě stisknete pomocí většího tlaku než normálně, citlivost si můžete nastavit, abyste zvolil akci na nějaký text na webu či dokonce i v dokumentu a bum, you are getting shit done (pro tuhle fenomenální větu překlad prostě neexistuje).”

Snímka obrazovky 2015-03-09 o 20.13.34

Chris Burns ze SlashGear nazval displej neuvěřitelným, hlavně díky parádním pozorovacím úhlům a kvůli ostrým a čistým detailům. Burns dále vyzdvihl nový USB-C port, což je jediný port na celém MacBooku, který se postará o všechny aktivity, jako nabíjení či USB input. Dále také podotkl, že FaceTime kamera je pouze 480p, což je horší kvalita než u ostatních počítačů od Applu.

David Pierce z Wired říká, že na to, jak je MacBook lehký a tenký, je dostatečně tvrdý a pevný. Displej je podle něho prostě okouzlující. Pierce si ale stěžoval na klávesnici, kterou ihned nenáviděl. Core M procesor se podle něho postará o klidný a rychlý chod systému.

„Všechno o novém MacBooku je o kráse, od jediného USB-C portu na levé straně, osamoceného jacku pro sluchátka na straně pravé, až po nové Gold, Space Gray a Silver barevné varianty. Zlatý model je roztomilý, ale u mě vede Space Gray. Je tmavý a elegantní, což se hodí pro tak tenké zařízení.”

MacBook Apple 2015

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.