Zavřít reklamu

NVIDIA-Tegra-4-logoNajväčší výrobca herných grafík na trhu predstavil procesor Tegra X1 a súčasne s ním aj novú hernú konzolu, ktorá má konkurovať ostatným obývačkovým riešeniam. Samotná konzola je 35-násobne výkonnejšia než súčasná generácia Apple TV, avšak toto porovnanie sa nám nezdá veľmi adekvátne, keďže Apple TV sa používa na hranie tak často ako iPad na pokročilú úpravu videa. Ako ďalšie porovnanie si potom nVidia zvolila porovnanie s Amazon Fire TV, oproti ktorej je novinka 7-krát výkonnejšia. Nakoniec nechýba ani porovnanie s Xbox 360, oproti ktorému je dvojnásobne výkonnejšia. Porovnanie s Xbox One či PlayStation 4 ale nečakajte.

Konzola je však rozhodne zaujímavým prírastkom pre ľudí, ktorí si chcú zahrať v obývačke počítačové hry, no zároveň nechcú nič veľké ani nič drahé. Konzola za 180€ má hneď na úvod ponúknuť 50 hier z obchodu Shield, medzi ktoré patria tituly ako Portal, Half-Life 2, Doom 3, Crysis 3 alebo Star Wars: Knights of the Old Republic (KOTOR). No aj napriek desktopovým hrám je treba očakávať systém Android TV, vďaka ktorému bude konzolať slúžiť zároveň ako multimediálne centrum, takže v tomto ohľade bude čiastočne konkurovať Xboxu One. Zásadnou výhodou oproti konkurentovi je podpora 4K videa, čo súčasné revízie konzol nepodporujú a očakáva sa, že plnohodnotnú podporu pre vysoké rozlíšenie prinesú až Slim verzie konzol (s tou sa počíta najmä u Xboxu).

Podobne ako pri Xboxe, aj nVidia Shield bude podporovať hlasové ovládanie, s ktorým budete môcť vyhľadávať obsah alebo spúšťať aplikácie a hry. No kým pri Xboxe je na hlasové ovládanie treba Kinect, tu stačí použiť pribalený Bluetooth ovládač. V balení budú hneď dva, jeden na televízne funkcie a jeden priamo na hranie. Konzola by mohla stáť v prepočte 4 900 Kč, avšak prvá várka bude dostupná výhradne v USA. Dostupnosť na lokálnom trhu teda ostáva neznáma.

nVidia Shield console
*Zdroj: Novinky.cz; Engadget

Dnes nejčtenější

.