Zavřít reklamu

Project LoonPro nás je internetové připojení naprostou samozřejmostí, bez které si vůbec nedovedeme představit každodenní život. Ne všude je tomu ale tak a nevypadá to, že by se situace měla nějak rychle měnit. Obzvláště země třetího světa by si určitě zasloužily rozsáhlejší a kvalitnější pokrytí. Telekomunikační věže a satelity jsou ale neuvěřitelně drahé, a tak by se teoretická investice zatím nevyplatila. Právě proto Google nepřestává inovovat a představuje Project Loon, se kterým chce změnit zavedlé pořádky.

Google se totiž snaží udělat něco naprosto nevídaného – chce dostat internetové pokrytí do všech koutů světa pomocí obrovských balónů. Nikdo tomu nevěřil, odborníci říkali, že tento systém balónů je nepředvídatelný a skoro nemožný – chování balónů ve vzduchu spolu s těžkou manipulací tomu dávaly za pravdu. Speciální sekce Google X se ale nedala a proto od roku 2012 pečlivě zkoumala všechny možnosti a varianty. Nakonec vyvinula prototyp.

Poté se začalo s ostrým testováním. Výzkumníci k balónu připojili router a poslali jej do výšky okolo 10 km. To fungovalo, router spolehlivě komunikoval se zařízeními na zemi. Od té doby, jak podotýká Mike Cassidy, lídr projektu Loon, to je neustálý boj s tím, jak tuto hodnotu zvýšit tak, aby připojení bez problémů pokrylo větší území.

„Jsme jako klasická telekomunikační věž, akorát ve vzduchu,” vysvětlil Cassidy. Balón tedy může komunikovat s ostatními věžemi stejně tak, jako by byl na zemi. Poté Cassidy přišel ještě s jedním vysvětlením: „Když jedete autem, tak se postupně připojujete z jedné stanice na druhou. My se snažíme o to, aby když stojíte na zemi, nad váma létaly balóny. Vy byste se tak automaticky připojovali od jednoho balónu k druhému.” 

Balóny jsou momentálně schopné pokrýt území okolo 5000 kilometrů čtverečních. Postup jde ale pomalu, protože toho balóny moc nevydrží. Nejprve se začalo s výdrží okolo jednoho či dvou dnů, poté balón praskl a vrátil se zpět na zem. Všichni by se ale chtěli dostat na hodnotu okolo 100 dnů, což by už bylo poměrně slušné číslo pro vedení nějakého businessu. To se zdá být rozhodně dosažitelné, jelikož se týmu daří vyvíjet nové a nové materiály, které výdrž podpoří. Rekordman v tomto ohledu je balón, který vydržel 173 dnů. Otázkou je, jak by probíhala a jak kvalitní by byla masová výroba.

Hlavní výhodou je cena, ta je mnohonásobně nižší než ta u komunikačních věží a satelitů. Balón se ovládá pomocí množství hélia a vzduchu, který je obsažen v menším balónu, který je uvnitř toho většího. Google to myslí opravdu vážně, a proto v poslední době spolupracuje například s Vodafonem, který mu dodává nutné připojení. Je tedy možné, že se této metody v blízké budoucnosti opravdu dočkáme. Na vše se podívejte v následujícím a parádně zpracovaném videu:

*Zdroj: The Verge, foto: Visual News 

Dnes nejčtenější

.