Zavřít reklamu

Nokia 6133Zdá sa, že trend, ktorý bol pokladaný len za krátkodobú záležitosť, narástol do takých rozmerov, že začína ovplyvňovať dianie na svetovom trhu. Agentúra Reuters totiž poukázala na zaujímavý fakt, že v Japonsku – na jednom z kľúčových svetových trhov – začínajú ľudia opäť inklinovať k vyklapacím telefónom a ich predaje oproti roku 2013 pozoruhodne narástli. Predaje sú tam totiž poprvýkrát po siedmich rokoch narástli, kým doteraz klesali v prospech smartfónov. Podľa MM Research Institute bolo v roku 2014 v Japonsku predaných 10,58 miliónov vyklapacích mobilov, zatiaľ čo smartfónov bolo 27,70 miliónov, čiže takmer trojnásobne viac.

Počet predaných smartfónov v krajine však klesol o 5,3% oproti minulému roku, pritom sa jedná už o druhý pokles. Do popredia sa teda pomalým tempom začínajú dostávať výrobcovia „hlúpych“ telefónov, ktoré neovládali naše životy natoľko, neboli sme kvôli nim večne online a svet bol tak nejak sociálnejší. No a tiež ste sa nemuseli zaujímať o to, či vám mobil vydrží do večera. Možno práve toto sú dôvody, prečo Panasonic alebo NEC, dve popredné japonské technologické spoločnosti, vyrábajú výhradne vyklapacie mobily. Niektoré spoločnosti, ako napríklad Samsung, potom vyrábajú vyklapacie smartfóny, špeciálne pre tamojší trh, na ktorom je po takýchto „čudných“ mobiloch dopyt. Retro telefónom síce chýbajú pokročilé funkcie, ale stále ponúkajú prístup k základným internetovým službám a e-mailu, a ako sa zdá, takéto telefóny dnes ľuďom stačia.

Ale prechod na vyklapacie mobily sa nedeje len v Japonsku. Napríklad mnohé americké celebrity začali používať tlačidlové vyklapacie mobily namiesto svojich iPhonov a ako býva zvykom, celebrity ako Rihanna môžu mať na svojich fanúšikov dopad (zvlášť na tých mladších a ľahko ovplyvniteľných). Takéto mobily tiež Anna Wintour, Kate Beckinsale, Scarlett Johansson, alebo dokonca aj major mesta New York, Bill DeBlasio. Znamená to teda, že o pár rokov budeme počúvať, že iPhone je zaostalý pretože nie je vyklapací? Alebo tento trend, ako mnoho ďalších, skončí?

Nokia 6133
*Zdroj: Reuters

Dnes nejčtenější

.