Zavřít reklamu

sony-logo-ico V minulosti hrali japonské značky vo svete IT veľmi významnú rolu. Každá novovznikajúca spoločnosť v tej dobe chcela byť ako Sony či Panasonic. Avšak podobne ako to bolo s fínskou Nokiou aj Sony začína svoj boj o prežitie. A práve preto už dávnejšie odpredala svoju divíziu Vaio a ako sa zdá tak v odkrajovaní jednotlivých svojich častí bude pokračovať aj ďalej. Dopadne osud tohto niekdajšieho giganta rovnako ako Nokia?

Vedenie spoločnosti Sony v súčasnosti vedie proces v ktorom sú najstratovejšie časti spoločnosti odpredávané alebo zatvárané. To znamená, že Sony si plánuje ponechať len tie časti z ktorých má ešte aký taký zisk. Ako najnovšia časť, ktorej sa Sony plánuje oficiálne vzdať je divízia zvuku a videa. Avšak táto japonská spoločnosť sa tejto svojej sféry nevzdá nadobro, ale ju len začlení do dcérskej spoločnosti. Cieľom takéhoto odtrhnutia má byť práve to aby sa každá jedna časť spoločnosti sama postavila na nohy a bola zodpovedná za svoje hospodárenie a ekonomiku. Práve tento fakt by mohol napomôcť k rýchlejšej celkovej revitalizácii firmy a tým pádom by nemuselo prísť k jej celkovému zániku.

Ako ďalšie sféry, v ktorých by Sony už do budúcnosti nemuselo operovať sa skloňujú televízory a dokonca aj smartfóny. Ešte pred časom by sa takýto scenár zdal viac ako nepravdepodobný, no dnes už to tak nie je. So samrtfónmi by pritom mala táto spoločnosť skoncovať práve kvôli Apple, Samsungu a lacným čínskym výrobcom ako sú Xiaomi, Lenovo či Huawei, s ktorými už jednoducho nedokáže držať krok. Podobný scenár je aj v segmente televízorou kde hrajú popredné miesta spoločnosti ako Samsung, LG či Philips. Sony sa však svojej značky Bravia nemieni vzdať nadobro. Chce však ponúkať už len prémiové zariadenia, ktoré budú disponovať UHD alebo 4K rozlíšením.

Ako najhorší scenár tejto spoločnosti sa javí to, že Sony by sa začalo špecializovať len na jeden jediný produkt. A tým by mala byť práve herná konzola Playstation, ktorá je najziskovejšou časťou firmy. Dokonca aj CEO spoločnosti Kazuo Hirai priznáva, že Sony sa prestane zameriavať na neziskové zariadenia a môže dôjisť aj k tomu, že sa jeho portfólium scvrkne len na pár výrobkov. Sony od začiatku predaja PS4 v roku 2013 predalo 18,5 miliónov kusov tejto konzoly, čo je však zatiaľ oproti 155 miliónom kusov PS2 a 80 miliónom PS3 malé číslo. Avšak aj 18,5 miliónov predaných kusov tejto next-gen konzoly je pozitývne číslo ak zoberieme do úvahy fakt, že Sony už nesúperí len s Microsoftom a Nintendom, ale aj samotnými smartfónmi. Ako celá táto situácia okolo Sony dopadne sa dozvieme v priebehu niekoľkých mesiacov možno rokov.

4K

*Zdroj: theverge.com

Dnes nejčtenější

.