Zavřít reklamu

FLAC or MP3 - iconKeď sa povie vrcholná kvalita zvuku, okamžite si človek spomenie na formát FLAC, reproduktory Harman Kardon alebo B&O a vinylové platne. To všetko vám zabezpečí perfektný zážitok, pri ktorom jednoducho neexistuje nič lepšie, než zavrieť oči a nechať sa nasledujúce dve či tri hodiny unášať gitarami, klávesami, syntetizérmi, basami a vokálmi. Prečo som však vymenoval jednotlivé súčasti zvlášť? Chcem tým začať tento zaujímavý článok, ktorý vám môže pomôcť v prípade, že máte k dispozícii bezstratové skladby v multi-track podobe, takže dokopy vám jednu skladbu tvorí 6-7 súborov.

No a pretože ste Applák, je celkom možné že si skladby budete chcieť presunúť do iTunes a do iPhonu alebo do iPodu classic, ktorý vám slúži ako náhrada za rádio, kde hrajú stále tie isté, obsahovo nie veľmi kvalitné skladby. Avšak, narazíte na dva problémy. V prvom rade, iTunes bez pluginov nepodporuje FLAC, takže si ho tam nepridáte. No a keď by ste už prekonvertovali FLAC do iného formátu, narazíte na ďalší problém – jednotlivé skladby sú od seba oddelené. Ako to vyriešiť?

V prvom rade je treba myslieť na skutočnosť, že oddelené audio súbory si na svojom iPhone nespustíte v jednom celku. Takže, musíte nájsť spôsob ako si skladby spojiť do celku. To môžete vyriešiť jednoducho a hlavne zadarmo. Stiahnite si program Audacity. Jedná sa o štúdiový zvukový editor, ktorého obrovskými výhodami sú podpora všemožných formátov zvuku pre import aj export. Nevýhodou však je, že niektoré formáty ako napríklad MP3 potrebujú stiahnuť dodatočný kódovací plugin, ktorý umožní skladbu exportovať do tohto formátu. Importovať ju však môžete aj bez pluginu. Lenže teraz sa nebavíme o stratových MP3 ale o audiofilnom zvuku. Takže, keď už máte Audacity stiahnuté, riaďte sa pokynmi a spustite ho cez Spotlight alebo Launchpad. Teraz otvorte priečinok, v ktorom máte svoju multi-track FLAC skladbu a importuje ju presunutím súborov do programu.

Audacity Multitrack FLAC

Teraz, keď ste v programe, máte niekoľko možností. V prípade, že sa vám niektoré vrstvy skladby nepáčia, môžete ich jednoducho vynechať a skladbu si tak „prispôsobite“ podľa svojho gusta. Môžete si tak napríklad vytvoriť instrumental verziu alebo verziu, v ktorej nebudú počuť cymbály. To môžete docieliť zmazaním danej skladby, no ešte predtým si môžete vypočuť, ako bez nich bude znieť skladba a to tak, že na nej kliknete na „Stlmiť“ a následne zapnete prehrávanie. Prípadne si ich môžete počas prehrávania znovu zapnúť a vypnúť iné veci, narozdiel od väčšiny editačných nástrojov, ktoré máte k dispozícii.

Každopádne, keď už viete, že ste pripravení na export, vypnite prehrávanie, stlačte klávesovú skratku CMD + A a vo vrchnom menu kliknite na Súbor – Export Audio… a následne pomenujte skladbu, vyberte miesto uloženia (napríklad plochu, aby ste súbor dlho nehľadali) a následne vyberte formát, v ktorom chcete skladbu exportovať. Osobne odporúčam v takomto prípade exportovať v AIFF. Jedná sa o bezstratový 16-bitový formát vyrobený spoločnosťou Apple ešte pred predstavím „ALAC“, teda Apple Lossless Audio Codec. Prečo odporúčam práve tento formát? V prípade, že chcete skladbu dostať do iPhonu, by ste museli .WAV ďalej prekonvertovať cez iTunes, čo v prípade AIFF netreba. Navyše po importe nedochádza k žiadnej konverzii a skladba sa presúva do priečinka iTunes v nezmenenej podobe.

Ďalej môžete u skladby bez problémov vypísať metadáta. Mimochodom, časť z nich môžete vyplniť už v Audacity a iTunes ich prečíta spoľahlivo! Tým mám na mysli názov albumu, interpreta, číslo skladby, rok vydania, žáner a pod. Informácie ako číslo disku, zoskúpenie a pod., si môžete následne vyplniť v iTunes.

FLAC

Dnes nejčtenější

.