Zavřít reklamu

Apple iCarPresne tak ako pri vývoji Apple Watch, aj pri vývoji nového automobilu stihol Apple zamestnať množstvo významných osobností z automobilového priemyslu. Len medzi vývojom hodiniek a auta je dôležitý rozdiel, v aute totiž nemáte veľa priestoru na stenčovanie (pokiaľ Apple nechce vyrobiť druhý Smart) a tak sa nemusíte obávať, že by vo vašom aute nefungovala polovica senzorov kvôli rozmerom. No opäť sa stretávame s tým istým scenárom, aký bol pri hodinkách a už teraz vieme o 18 kľúčových osobnostiach, ktoré sa podieľajú na vývoji nového automobilu a sú súčasťou tajného tímu, ktorý tvoria stovky zamestnancov.

Hlavou celého projektu má byť bývalý manažér Fordu, Steve Zadesky. Ten už v minulosti dohliadal na vývoj revolučných produktov ako bol iPhone a iPod a tentoraz má na starosti ďalší zaujímavý produkt, ktorým bude automobil. Ďalšou kľúčovou osobnosťou v tomto tíme je Robert Gough, ktorý sem prešiel minulý mesiac zo spoločnosti Autoliv, ktorá navrhuje rôzne bezpečnostné prvky pre automobily, od airbagov cez kreslá a radary až po systémy nočného videnia. David Perner predtým pracoval ako inžinier vo Forde, kde sa podieľal na kalibrácii hybridných vozidiel, uvedení nového vozidla na trh, jeho dizajne a výskume. Ďalej urýchlil pridanie novej prevodovky do pripravovaného hybridného Fordu F-150 Hybrid. Fernando Cunha predtým pracoval ako dozorca produktového dizajnu interiérov v General Motors, kde figuroval od roku 2001. Dillon Thomasson prešiel z General Dynamics, kde sa osem rokov špecializoval na obranných produktoch.

Novým zamestnancom spoločnosti je tiež David Nelson z Tesly, ktorý v nej bol zodpovedný za modelovanie, predpovedanie a overovanie výkonnosti motoru a prevodovky a ich účinnosť. Z automobilky Elona Muska si Apple tiež prevzal Peta Augenbergsa, ktorý v nej pracoval ako mechanický inžinier, no v Appli pracuje už od roku 2008. John Ireland bol v Tesle vrchným testovacím inžinierom pre pohonné ústrojenstvo. Predtým pracoval v národnom laboratóriu pre obnoviteľnú energiu USA, kde vyvíjal technológie batérií a vylepšoval možnosti skladovania energie. Apple tiež presvedčil Lauren Cimineru, aby zatiahla ručnú brzdu v Tesle a prešla do Cupertina. Predtým pracovala ako vrchná náborárka a je možné, že rovnakú rolu zastáva aj teraz.

CarPlay_Honda_Homescreen_PRINT

K ďalším kľúčovým zamestnancom, ktorí však už nepracovali v Tesle, patrí Hugh Jay. Ten sa pôvodne podieľal na vývoji prevodoviek a mechanickom dizajne v EMCO Gears, ktorá sa špecializuje na prevodovky, nápravy a podobné produkty. Taktiež pomáhal navrhnúť 27 komerčných prevodoviek a 2 prevodovky pre motošport. Inou osobnosťou je Mujeeb Ijaz, ktorý pracoval predtým na nanofosfátových lítium-železo-fosfátových batériách a systémoch skladovania energie v spoločnosti A123 Systems. Práve tá obvinila Apple z nekalej súťaže, ale o tom sa už viac rozpisujem v samostatnom článku. Spolu s ním odišli z A123 Don Dafoe, Michael Erickson, Depeng Wang a Indrajeet Thorat. Do spoločnosti Apple tiež prešiel Rui Guan, ktorý predtým pracoval ako inžinier hnacieho ústrojenstva v Ogin Inc., ktorá vyrába veterné turbíny a tiež pracoval vo Vestas, ktorá predáva turbíny.

Z domácich zamestnancov si potom vzal ľudí ako je Al Golko, ktorý pracoval ako manažér vývoja pre iPhone a iPod od roku 2009 a až doteraz pracoval na iOS zariadeniach. Golko tiež vlastní niekoľko patentov súvisiacich s iPhone a Apple Watch. Jim Cuseo pre zmenu od roku 2010 pracoval ako manažér produktového dizajnu pre iMac a momentálne má tím vyše 10-tich dizajnérov pre budúce produktové línie Applu. Ďalší je Sawyer Cohen, ten prešiel do Applu z Concept Systems v roku 2010 a figuroval ako mechanický inžinier pre iPhone. Je jedným z mnohých inžinierov, ktorí pôvodne pracovali na iPhone, iPade, iPode a Macu. Phil Hobson prešiel do Cupertina v roku 2004 a je vrchným inžinierom produktového dizajnu. Bol vrchným dizajnérom pre rôzne produkty z rodiny iPod a tiež vložil čo-to do iPhonu a HiFi. Kľúčovou osobnosťou je rozhodne Brian Lynch, ktorý pracuje v Appli už od roku 2000 a od roku 2009 bol šéfom dizajnu iPodov. Kurt Stiehl navrhoval dizajn pre príslušenstvo pre iOS zariadenia od roku 2007, neskôr sa stal manažérom produktového dizajnu.

Apple-iCar
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.