Zavřít reklamu

Apple WatchApple je symbolom kapitalizmu a je jasné, že Apple Watch musia zarábať veľa. To môže byť mimo iného dôvod, prečo sa Apple rozhodol predávať tri rôzne kolekcie hodiniek v troch cenových reláciách, pričom modely Watch Sport s hliníkovým telom budú najlacnejšie, za cenu 350 dolárov. Ďalej sa budú k hodinkám predávať rôzne remienky, čo predstavuje ďalšie peniaze a tak sa môže jedna návšteva Apple Storu za účelom nákupu hodiniek vyšplhať na 400 dolárov. Najväčšie peniaze však prinesú modely Watch Edition z 18-karátového zlata, a to aj keď Apple nepredá toľko kusov ako ostatných.

Ich cena sa odhaduje na 5 000 dolárov, no podľa WSJ by mohla byť o niečo nižšia, presnejšie 4 000 dolárov, vďaka čomu sa budú pohybovať v cenovej relácii drahšieho Macu Pro. Tak či onak, je jasné že ich bude na trhu oveľa menej a aj WSJ potvrdil, že Apple vytvorí len malé množstvo 18-karátových hodiniek oproti modelom Watch (väčšia 1/3 kusov) a Watch Sport (1/2 kusov). V takomto prípade by sme podľa BGR mohli očakávať, že Apple nechá vyrobiť 2,5 milióna kusov Apple Watch Sport, 1,65 milióna kusov Apple Watch a nakoniec 850 000 kusov Apple Watch Edition.

Ak by na každý model nastavil 35% hrubú maržu, znamenalo by to, že modely Apple Watch Sport s dodatočným remienkom (dokopy 400$) by zarobili 350 miliónov dolárov, modely Apple Watch s remienkom (dokopy asi 650$) by zarobili 375,4 miliónov dolárov a nakoniec, Apple Watch Edition, ktorých by bolo najmenej – iba 17%, by pri cene 4 200 dolárov s remienkom zarobili až 1,25 miliardy dolárov. Za jediný kvartál by to mohlo znamenať dokopy 2 miliardy tržieb.

A do budúcna to môže byť so ziskom zo špičkových hodiniek ešte pozoruhodnejšie, čo však nepoteší švajčiarskych výrobcov. Ak by sa totiž Apple odhodlal konkurovať Rolexom s platinovými Apple Watch, mohli by sme čakať že ich bude predávať za nižšiu cenu a tým pádom si ich kúpi viac ľudí, než Rolexy. Samozrejme porovnávať spotrebný produkt s umením, ktoré sa dedí z generácie na generáciu, je nezmysel. Ale jednoducho je treba ukázať na skutočnosť, že aj švajčiarskí hodinári sú podnikatelia a zisk je pre nich dôležitý. To, čo predávajú za 100 000 dolárov, môže Apple predávať za 15 – 25 000. Apple tak dokáže predať milióny kusov hodiniek za tisíce dolárov, zatiaľ čo tie najdrahšie hodinky sa predávajú len v stovkách kusov.

Apple Watch Edition Gold
*Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.